Caută
Close this search box.

În 2018, România se pregătește să fie în centrul lumii culturale

Programul Centenar, Sezonul Franța – România, EUROPALIA sau pregătirile de preluare de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene sunt doar câteva dintre proiectele de mare anvergură, unice în istoria noastră culturală, pe care Institutul Cultural Român (ICR) le pregătește pentru 2018 și anii următori, după cum declară Liliana Țuroiu, președintele ICR, într-un interviu publicat de Rador.

Liliana Țuroiu, șefa ICR din martie 2017. Foto: pressone.ro

„Sunt convinsă că 2018 va începe în forță, astfel încât să reușim să punem în practică ce ne-am propus deja, dar să și gândim programe noi, pentru o perioadă de timp mai îndelungată”, spune oficialul român.

Franța sau prietenul la nevoie se cunoaște

Este profund simbolic că la 100 de ani de la crearea statului român modern, demarează desfășurarea sezonului cultural Romania – Franța. Personalități marcante, oameni de artă și cultură, arhitecţi, diplomaţi sau politicieni francezi au contribuit la crearea României moderne, iar oameni de ştiinţă, diplomaţi, artişti, scriitori sau poeţi și-au adus o contribuție de netăgăduit în cultura franceză. România e singura țară din regiune care poartă stindardul francofoniei. Mai bine de un secol, Franța a fost numită de elitele României, la sœur ainée et bien-aimée. Ceva mai târziu, represiunea comunistă a trimis mulți români valoroși în exil, printre care Monica Lovinescu și Virgil Ierunca, oameni pentru care Franța a devenit „acasă”. „Cred că Sezonul Franța – România reprezintă o ocazie bună de a evidenția mai pregnant relația dintre culturile celor două țări, reperele și obiectivele comune ce se regăsesc în valorile europene pe care România și Franţa le împărtășesc. Spaţiul cultural comun al României și al Franţei este Europa, iar Sezonul va confirma atât afinităţile dintre cele două culturi, cât și viitorul bazat pe aceste valori comune”, a declarat Liliana Țuroiu.

ICR a început deja să lucreze la programele pentru eveniment, prin care vor fi promovați artiștii români contemporani, dar și creații din patrimoniul național. Dacă pentru Franța acest program are deja un istoric de 30 de ani, România este la prima participare. Pentru pregătirea Sezonului România – Franța, în perioada 4 – 8 decembrie 2017 a avut loc o sesiune plenară găzduită de Ministerul Europei și Afacerilor Externe de la Paris.

România va participa anul viitor, în calitate de țară invitată, la cea de-a 77-a ediție a Târgului de carte Retiro. „Am obținut, la scurt timp după ce am preluat conducerea Institutului Cultural Român, participarea la târg cu acest statut, de țară invitată de onoare. Târgul de carte Retiro este cel mai mare eveniment din Spania dedicat literaturii, fiind organizat din anul 1967. Este vizitat anual de peste 2.000.000 de persoane, fiind un eveniment unic din acest punct de vedere. Particularitatea târgului constă în a oferi un contact direct între cititori și autorii preferați”, precizează președintele ICR. Programul va include dezbateri, lansări de carte și întâlniri la care vor participa editori, scriitori, traducători, profesori universitari, jurnaliști români și spanioli, dar vor exista de asemenea spectacole și concerte.

Tot anul viitor are loc și Târgul de carte de la Leipzig, la care România va avea din nou, după 20 de ani, statutul de țară invitată de onoare, care asigură vizibilitate și notorietate – este o postură pe care orice țară o dorește – dar impune standarde care nu sunt simplu de atins. „Grație eforturilor depuse pentru suplimentarea bugetului alocat traducerilor pot spune că vom merge anul viitor cu opere și lucrării traduse de calitate”, adaugă Liliana Țuroiu.

Nu în ultimul rând, ICR va fi implicat în programul Europalia. Participarea României la Europalia va reprezenta o continuare a exercițiului președinției rotative a României la Consiliul Uniunii Europene, ceea ce înseamnă o prezență foarte puternică a țării noastre în capitala Belgiei.

”Naționali, cu fața spre universalitate” – Titi Maiorescu

În acest mod de abordare se înscrie afilierea recentă a ICR la Creative Industries Federation (CIF) din Londra. CIF este organizația reprezentativă a industriilor creative britanice care numără peste 1.000 de companii, fundații, instituții publice și private, a căror contribuție la economia Marii Britanii este estimată la aproximativ 90 de miliarde de lire sterline anual. „Noi trebuie să fim acolo, pentru că industriile creative, chiar dacă nu sunt încurajate suficient în România, au un potențial uriaș, se impun tot mai mult și în țara noastră – și nu o spun eu pentru că provin din această zonă, o spun statisticile care arată o creștere constantă a acestor industrii, inclusiv în perioada anilor trecuți când celelalte industrii au fost în declin. Așadar, avem toate motivele să milităm pentru ca industriile creative românești să treacă granițele României”, mai spune Liliana Țuroiu.

„Este ambiția noastră, a celor de la ICR,  justificată de calitatea artiștilor români de diverse generații, de a merge către aceștia – căci, în paranteză fie spus, și aici a intervenit o schimbare de abordare, în sensul în care ICR merge în întâmpinarea artiștilor și a oamenilor de cultură români, fără să mai aștepte ca aceștia să caute Institutul și să-l solicite în diverse proiecte- facem noi acest pas; așa am lucrat în timpul anului 2017 și așa vom proceda pe mai departe: îi căutăm noi și îi promovăm pe marile scene ale lumii, în marile muzee și teatre, la marile evenimente culturale europene și mondiale”, adaugă oficialul român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri