Caută
Close this search box.

Agricultura României se modifică – în toate județele se cultivă marijuana!

Centrul Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului  (CIADO) avertizează că fenomenul consumului de estupefiante a luat o amploare înspăimântătoare în România. Țara noastră nu mai este acum doar spațiu de tranzit și de consum, ci și producător de stupefiante, în special marijuana. În acest context, CIADO a publicat o scrisoare deschisă premierului și ministrului de interne.

Scrisoare deschisă spune că în ultimii 10 ani, Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT) si Agenția Națională Antidrog (ANA) au emis mai multe rapoarte privind prevalența la consumul de droguri (marijuana), alcool și tutun din Romania. Toate rapoartele au avut, din păcate, creșteri semnificative ale consumului de droguri după cum urmeaza: 2008 – Pe segmentul de vârstă 16-54 de ani, prevalența era de 1,7%; 2012 – Pe același segment de vârstă, prevalența deja ajunsese la 4,7%; 2016 – Tot pe același segment de vârstă, prevalența a crescut la 6,1%.

Consumul în rândul elevilor cu vârstă de 16 ani, conform acelorași rapoarte, a crescut după cum urmează: 2008 – 1%; 2012 – 5%; 2016 – 10%.

Numărul consumatorilor a crescut cu 300.000 în ultimii trei ani

Ultimul raport publicat de ANA în anul 2017 arată o nouă creștere a numărului consumatorilor de droguri, respectiv 200.000 de persoane în ultimii 3 ani, număr ce se alatură celorlalți 600.000 existenți, conform declarațiilor procurorului șef al DIICOT – Daniel Horodniceanu.

Toate aceste creșteri au fost posibile, întrucat strategiile naționale antidrog 2005-2012, respectiv 2013-2018 au fost considerate de către autoritațile responsabile, stabilite prin HG, ca fiind desuete sau opționale.

În pofida rezoluției Parlamentului European din 20 aprilie 2008, privind consolidarea rolului societății civile în aplicarea Strategiei Naționale Antidrog, Agenția Naționala Antidrog, componentă a Ministerului Afacerilor Interne, nu a precupețit nici un efort în acest sens, chiar putem aprecia că și-a manifestat ostilitatea față de ONG-urile antidrog.

Nu s-au alocat resurse financiare pentru prevenție

Programele de interes național (PIN), adoptate prin Hotărâri de Guvern, ce asigurau resursa financiară aplicării Strategiei Naționale Antidrog de către ONG-uri, nu și-au produs efectele în toată perioada 2010-2017, Agenția refuzând alocarea resurselor financiare către ONG-uri.

Din păcate, în toată această perioadă, culturile de marijuana au explodat în marea majoritate a județelor, practic, nemaiexistând județ care să nu aibă asemenea culturi, conform semnalelor din mass-media centrală și locală.

Față de cele prezentate mai sus, învederăm încă o situație:

Planul de acțiune 2017-2020 aferent Strategiei Nationale Antidrog 2013-2020, adoptată prin HG 784/2013, nu este nici măcar în acest moment adoptat de către Guvernul Romaniei. Efectele produse de această întarziere se regăsesc în creșterea permanentă a prevalențelor la consumul de droguri.

”Cerem demitirea conducerii Agenției Naționale Antidrog”

În mod normal, planul de acțiune trebuia adoptat, cel târziu, în luna octombrie 2016, ca acțiunile și programele prevăzute să fie aplicate începând cu 1 ianuarie 2017. De asemenea, responsabilii cu aplicarea strategiei, prin neadoptarea planului de acțiune 2017-2020, nu au reușit să aloce resursele financiare necesesare, așa cum derivă obligativitatea din HG. Aceeași situație se va regăsi și în anul 2018, ceea ce va duce la neaplicarea Strategiei Naționale Antidrog pentru anii 2017-2018, așa cum s-a întamplat și în anii 2013-2014.

Cele prezentate anterior duc la concluzia că Strategia Națională Antidrog 2013-2020 are deja 4 ani de neaplicare, prin neadoptarea la termen a celor 2 planuri de acțiune.

”În concluzie cerem: – Demitirea urgentă a Directorului Agenției Naționale Antidrog și a întregii conduceri; – Reorganizarea Agenției Naționale Antidrog în subordinea Primului Ministru; – Ridicarea la statut de agenție a Agenției Naționale Antidrog, care, de facto, este acum o simplă Direcție în Ministerul Afacerilor Interne și nu o agenție”, ne-a spus Gigel Lazăr, președinte executiv CIADO.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri