Fostul preşedinte peruan Alberto Fujimori se afla în continuare luni în secţia de terapie intensivă a clinicii din Lima unde a fost transferat sâmbătă din închisoare, suferind de aritmie şi tensiune arterială mică, transmite AFP.

Alberto Fujimori. Foto: novanews.com

„Rămâne la terapie intensivă, evoluţia stării sale este pozitivă, dar sunt necesare alte analize medicale”, a declarat medicul care îl tratează pe fostul şef de stat, Alejandro Aguinaga.

În opinia sa, Alberto Fujimori este suferind de „mai multe patologii degenerative, cum ar fi o fibrilaţie auriculară. Este o problemă care se va agrava la inimă”.

Preşedinte între 1990 şi 2000, Alberto Fujimori, 79 de ani, a fost condamnat în 2007 la 25 de ani de închisoare pentru corupţie şi crime împotriva umanităţii şi se afla în penitenciar în momentul spitalizării.

Duminică, preşedintele peruan, Pedro Pablo Kuczynski, l-a graţiat pe Alberto Fujimori „din motive umanitare”.

Preşedintele Republicii „a decis să acorde graţiere umanitară lui Alberto Fujimori şi altor şapte persoane aflate într-o situaţie similară”, se arată într-un comunicat al preşedinţiei.

Graţierea a fost acordată ca răspuns la o cerere făcută de deţinut în urmă cu două săptămâni, a precizat preşedinţia peruană.

Fostul preşedinte al Republicii Peru a fost supus unui control medical în urmă cu o săptămână în penitenciarul unde se află închis din 2007. În urma controlului medical „s-a stabilit că Fujimori suferă de o boală degenerativă şi incurabilă, şi condiţiile din închisoare reprezintă un pericol pentru viaţa, sănătatea şi integritatea sa fizică”, se precizează în comunicat.

Alberto Fujimori, în vârstă de 79 de ani, de origine japoneză, a condus Peru în perioada 1990-2000.

În 2009, el a fost condamnat la o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru corupţie şi crime împotriva umanităţii fiind găsit vinovat pentru că a ordonat uciderea a 25 persoane în timpul războiului împotriva gherilelor Shining Path (Calea luminoasă, extrema stângă maoistă).

Luni, zeci de simpatizanţi ai fostului şef de stat s-au adunat în faţa clinicii în care a fost internat, în timp ce adversarii lui au lansat un apel la manifestaţie paşnică în cursul serii.

70 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 4 =