Liderul Suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că ameninţările şi acţiunile preşedintelui american Donald Trump împotriva Iranulului vor eşua, adăugând că Teheranul este acum mai puternic decât în perioada „mai inteligentului” Ronald Regan, preşedinte al SUA în perioada 1981-1989, relatează site-ul agenţiei de ştiri Reuters, preluat de Mediafax.

Foto: reuters.com

„Regan era mai puternic şi mai inteligent decât Trump, şi era un actor mai bun în privinţa lansării de ameninţări, şi de asemenea a acţionat împotriva noastră şi au doborât avionul nostru”, a declarat Ayatollahul Ali Khamenei într-un discurs televizat.

În anul 1988, o navă militară americană a doborât un avion de pasageri iranian deasupra Golfului Persic, în urma unui incident despre care Washingtonul a spus că a fost o eroare. Teheranul însă susţine că a fost vorba de un atac deliberat împotriva Iranului, care în acel moment era în război cu Irakul.

„Însă Regan s-a dus (…) în timp ce Iranul a înregistrat progrese mari pe toate palierele comparativ cu perioada lui Regan”, a adăugat liderul suprem iranian.

„Acestă evoluţie va continua şi în timpul actualului preşedinte american şi orice speranţă din partea lor că Republica Islamică (Iran) va da înapoi ori va deveni mai slabă este inutilă”, a conchis Ayatollahul Ali Khamenei.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au ajuns, în anul 2015, prin care Teheranul se angajează să-şi limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat în octombrie că nu poate confirma respectarea de către Iran a acordului nuclear semnat cu marile puteri, dar nu a dispus retragerea Statelor Unite din tratat, avertizând însă că acest lucru se poate produce „oricând”.

 

154 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here