Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat, miercuri, că este o zi istorică și îi mulțumește lui Donald Trump.

Benjamin Netanyahu și Donald Trump

„Este o zi istorică. Declarația președintelui american Donald Trump este o piatră de hotar importantă în istoria Ierusalimului”, a spus Netanyahu, într-o declarație video înregistrată în prealabil.

„Domnule președinte Trump, vă mulțumim pentru decizia justă și curajoasă de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului și de a începe pregătirile pentru a deschide o ambasadă americană acolo. Cer tuturor țărilor să urmeze exemplul Statelor Unite”, a mai declarat Netanyahu, care a promis totodată să mențină „statu quo-ul” locurilor sfinte din Ierusalim.

„Și adevărul și realitatea simple sunt acestea — nu va exista pace fără recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului”, a insistat Netanyahu.

Pe de altă parte, Netanyahu a declarat că ţara sa îşi va extide legăturile în tot Orientul Mijlociu, însă nu şi cu Iranul, pe care îl acuză că are o atitudine hegemonică în regiune, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

În cadrul unei conferinţe pe teme diplomatice, Netanyahu a afirmat că Israelul a dezvoltat relaţii cu aproape toate toate statele din nevoia de a extinde cooperarea economică şi în privinţa securităţii. Cu toate acestea, premierul israelian a precizat că ţara sa nu caută să dezvolte relaţii cu Iranul deoarece acesta are un comportament agresiv în regiune.

”Iranul nu este pe lista aliaţilor diplomatici ai Israelului. Teheranul are un regim agresiv care caută să-şi dezvolte arme nucleare”, a declarat Netanyahu, adăugând că Iranul îşi doreşte să domine întreg Orientul Mijlociu.

 

Foto: jpost.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 6 =