Caută
Close this search box.

Consiliul Europei contestă legile Justiției: E nevoie de avizul Comisiei de la Veneția

Secretarul general al Consiliului Europei cere autorităţilor de la Bucureşti să revină asupra schimbărilor din Justiţie adoptate de Parlament.

FOTO: radiochisinau.md

Oficialul a trimis o scrisoare preşedintelui României prin care îl roagă să ceară Comisiei de la Veneţia o opinie asupra legilor justiţiei.

Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, spune că motivele de îngrijorare sunt legate de Consiliul Superior al Magistraturii, dar și de statutul judecătorilor și procurorilor și organizarea sistemului judiciar.

Oficialul spune că e nevoie să ceară, fără întârziere, avizul necesar al Comisiei de la Veneția, care ar trebui să ofere claritate cu privire la compatibilitatea acestelor legi cu standardele statului de drept, potrivit digi24.ro.

Secretarul general al Consiliului Europei dă asigurări, în scrisoarea adresată preşedintelui României, că a urmărit „cu atenţie procesul legislativ care a dus săptămâna aceasta la adoptarea de către parlamentul român a trei texte referitoare la justiţie (Consiliul Superior al Magistraturii, statutul judecătorilor şi procurorilor şi organizarea judiciară)” şi că „este conştient că aceste reforme sunt discutate pe larg de către cei interesaţi şi de societatea românească în general”.

Joi, ambasadorii a șapte state UE și-au exprimat îngrijorarea legată de modificările aduse legilor Justiției în România. Avertismentul a fost semnat de ambasadorii țărilor: Germania, Franţa, Olanda, Belgia, Suedia, Danemarca, Finlanda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri