Caută
Close this search box.

Cu ce notă a luat Bacalaureatul Regele Mihai

Arhivele Naţionale păstrează câteva dintre caietele din timpul şcolii ale Regelui Mihai, mare voievod de Alba-Iulia pe atunci.

Regele Mihai şi-a revăzut caietele, cu lacrimi în ochi, în 2006. A făcut o vizită la Arhivele Naţionale, însoţit de regina Ana. Se bucurau ca doi copii de surprizele peste care au dat, povestesc cei care au asistat la scenă.

Regele Mihai avea 11 ani, când, tatăl său, Carol al II-lea a înfiinţat la Palatul Regal o clasă de liceu specială. S-a numit Clasa Măriei Sale, Marelui Voievod Mihai de Alba Iulia.

Erau 12 elevi, din toate categoriile sociale. Doar patru dintre ei au dat examenul de bacalaureat, potrivit documentelor de la arhive.

Matematică, română, gimnastică, franceză, mecanică, zoologie, desen şi istorie erau materiile predate de dascăli de seamă regelui Mihai şi colegilor săi. Nicolae Iorga era unul dintre ei.

Pe rafturile Arhivelor Naţionale, există şi carnetul folosit de Mihăiţă, cum îl alinta tatăl său. Printre foile gălbejite se pot descifra cu uşurinţă temele date de profesori, şi semnătura regelui Carol al II lea, că a luat la cunoştinţă ce are de făcut fiul său pentru a doua zi.

În aceeaşi perioadă, tânărul voievod îşi descoperea pasiunea pentru aeronautică, potrivit digi24.ro. Tatăl său l-a încurajat şi l-a înscris la Şcoala Tehnică a Aeronauticii.

Regele a încheiat examenul de bacalaureat cu media 9.50.  La limba română a primit nota 9, după ce a făcut mici greşeli de ortografie într-un text despre începuturile literaturii noastre scrise. În schimb, la matematică a făcut o lucrare impecabilă, pentru care a primit zece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri