Caută
Close this search box.

Dronele vor reprezenta 10% din aviația europeană, în anul 2027

La nivelul Uniunii Europene, chestiunea dronelor este tratată foarte serios. Mai ales că în anii următori se estimează o creștere foarte mare a prezenței lor în spațiul aerian. Se impun astfel reguli clare pentru deținerea și utilizarea dronelor în vederea protejării spațiului public, dar mai ales privat.

Europarlamentarul român Marian-Jean Marinescu este raportorul pentru textul legislativ care va reglementa utilizarea civilă a dronelor, primele norme fiind aprobate la nivelul Uniunii Europene de către negociatorii Parlamentului European și de Consiliu.

Raportorul (PPE, RO) spune despre acordul pentru utilizarea dronelor că „este o veste foarte bună pentru pasageri și industria aeronautică. Sunt mulțumit că am reușit să introduc toate propunerile PE în textul final. Le mulțumesc colegilor mei din PE, pentru rezultatul obținut, și în special Karimei Delli, președinta Comisiei pentru Transport.”

Conform acordului obținut în dimineața zilei de joi, 30 noiembrie, proiectarea și fabricarea dronelor va trebui să respecte cerințele fundamentale ale UE privind siguranța, securitatea și protecția datelor cu caracter personal. Comisia Europeană (CE) este însărcinată cu definirea unor cerințe specifice, în funcție de zona de operare și tipul de operație, caracteristicile dronei – masă, viteza și echipamentele din dotare vor determina certificarea aparatului.

Toate dronele care dezvoltă la impact o energie mai mare de 80 Jouli precum și dronele care prezintă risc pentru securitate și viată privată vor fi înregistrate în sisteme naționale armonizate la nivel european.

Regulamentul aprobat actualizează, de asemenea, legislația UE privind siguranța în sectorul aviației. Având în vedere că traficul aerian se va dubla în deceniile următoare, obiectivul este de a crea un sistem mai flexibil, bazat pe risc la nivelul UE și al statelor membre, care să permită identificarea rapidă și eficientă a potențialelor amenințări. Se va menține un nivel ridicat de siguranță fără a afecta competitivitatea industriei europene. Statele membre și Comisia vor intensifica, de asemenea, cooperarea în domeniul securității aviației, inclusiv securitatea cibernetică.

Acordul trebuie acum aprobat de Consiliul de Miniștri (guvernele UE) și de Parlamentul European, înainte ca acesta să intre în vigoare. Dronele ar reprezenta aproximativ 10% din piața aviației din UE în următorii 10 ani (adică aproximativ 15 miliarde de euro pe an). Potrivit Comisiei, industria dronelor ar putea crea în UE aproximativ 150.000 de locuri de muncă până în 2050.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri