Episcopul Calinic al Argeşului, care urma să-l întâmpine în ’90 pe fostul suveran la Curtea de Argeş, a fost bănuit că pregătise încoronarea Regelui.

FOTO: captura Digi24

 

Culmea e că înaltul prelat era şi deputat FSN la acea vreme şi, la fel cum se întâmplă în zilele noastre, a fost audiat de o comisie parlamentară.

IPS Calinic Argatu, arhiepiscopul Argeşului: Chiar spre Curtea de Argeş se îndrepta de Crăciun în 1990, când a fost oprit, întors din drum. Regele era dezamăgit de atitudine, de cele întâmplate.

Reporter: Cine vă anunţase?

IPS Calinic Argatu: E o istorie cu anunţatul. Am fost anunţaţi pe la 1-2 după masă că regele vine cu suita de 18 persoane. De îndată am sunat la Patriarhul Teoctist şi nu mi-a răspuns. Am insistat, nu a răspuns. Un părinte, consilier Marinescu, din biserica noastră,  a aflat de la principesă că spre seară vine Regele Mihai.

Reporter: Aţi avut vreo implicare în venirea regelui?

IPS Calinic Argatu: Cu implicarea cum a fost, că am fost de acord fără să întreb autorităţile statului, dar nu am avut pe cine să întreb, că nu a răspuns nimeni la telefon. Nu ştiu cum de nu a răspuns nimeni la telefon, m-am simţit izolat de-a dreptul, nici nu aveam timp să mă deplasez până la Bucureşti. Nici la guvern nu am găsit, nu am avut pe cine să întreb care e situaţia.

Am fost izolat şi suspendat total, nu am ştiut cu cine să vorbesc, nu au răspuns la apel şi ne-am pregătit să-l primim pe rege, că vine la rugăciuni. Că nu a venit cu alt scop anunţat decât că vine să se închine să facă o rugăciune. Confirmări nu am avut. Am fost chemat la Parlament şi m-au întrebat de unde am luat coroanele pentru încoronarea Regelui Mihai. Am spus: nu e vorba de încoronare. De unde coroane? De la Muzeul de Istorie sau ceva.

Reporter: Exista această credinţă că regele venise să se încoroneze?

IPS Calinic Argatu: Da, şi că eu am aranjat în mod secret ca să-l întronizăm pe Mihai ca rege la Curtea de Argeş pentru România. După aceea: de unde aţi luat tronul de întronizare, un tron special. E adevărat că aveam un tron special, al Regelui Carol 1, l-am adus de la Muzeul Piteşti. A fost adus mai înainte cu 1 an doi şi a rămas în palat. Lumea a înţeles că am gânduri secrete, că aş încerca întronizarea Regelui Mihai.

Reporter: Regele venea aici. Ce i-aţi răspuns? Cum v-aţi simţit?

IPS Calinic Argatu: Nu aş putea spune că era un reproş adresat mie personal, Mihai vorbea în mai multe direcţii, trebuie să înţelegi mai bine cum vorbea, nu era regele aşa, cum se considera la prima vedere.

El spunea o vorbă şi se uita să îţi citească expresia feţei, unde ţi se duc gândurile. Era un dialog între noi între patru ochi.

Cum să te simţi? Cum m-am simţit întotdeauna că Regele Mihai, regele de drept al României, e un exilat şi nu se poate întoarce acasă.

(sursa: digi24.ro)

234 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here