Caută
Close this search box.

Eroi ai rezistenței anticomuniste. Intervenția americanilor, o iluzie amară

Magnanews.ro își propune să readucă în spatiul public portretele eroilor anticomunști. Astăzi aducem în atentie un ideal comun al luptei de rezistentă. Interventia americanilor ramasă din păcate o iluzie amară.

Icepând cu toamna anului 1944 și până la finalul anilor ‘50,  mulți români au trăit cu păguboasa iluzie că nu peste multă vreme va începe un nou război. În acest scenariu, anglo-americanii îi vor înfrunta victorios pe ruși, inlaturandu-i din Balcani. Asadar, ei trebuiau să fie pregătiți cu arme, muniții și luptători. Gata pentru a da lovituri de gherilă împotriva ocupanților sovietici și a slugilor acestora, comuniștii români.

Puternicele convingeri ale acestor  eroi din rezistența anticomunistă au fost generate de educația patriotică primită în familie. Nu suportau să vadă „pământul şi legea străbună pângărite de o stăpânire străină, fără Dumnezeu şi lege”. Din profunde convingeri anticomuniste, din disperare față de samavolniciile trupelor de ocupație sovietice și autorităților comuniste, din motive de persecuție religioasă (desființarea cultului greco-catolic la 1 decembrie 1948) sau din constrângere (aflându-se în fața unei iminente arestări, datorită trecutului sau originii sociale).

„Oricine se putea retrage să lupte în munți. Istoria însă va trebui să se mulţumească cu cei care, buni sau răi, n-au stat cu mâinile în sân, când ţara se scufunda în întuneric şi ruşine”, spunea, în 1991, liderul anti-comunist supraviețuitor al grupului din Făgăraș, Ioan Gavrilă Ogoranu.

Convingeri anticomuniste aveau aproape toți românii, dar puțini aveau tăria să le exprime și să acționeze în consecință. Desigur, a mai existat și categoria supraviețuitorilor, majoritară, a celor care – din oportunism sau instinct de conservare – s-au supus noilor reguli ale comuniștilor. Chiar au colaborat cu aceștia, de frică sau pentru a obține un regim de viață mai bun.

Decenii de-a rândul rezistența anticomunistă din munți a fost fie considerată un subiect tabu, fie a fost expediată de comuniști, din rațiuni propagandistice, sub sintagma „bandiți aflați în slujba imperialiștilor”.

Militienilor le e frica de partizani

Milioane de documente care se referă la istoria şi numeroase informări ale CIA, de la înfiinţarea agenţiei în anii ‘40 până în anii ‘90, au devenit accesibile pe internet, oficiali ai serviciilor secrete dând asigurări că acolo sunt toate datele care cuprind această jumătate de secol şi că nimic nu a fost eliminat.
Pe 30 aprilie 1952, agenţii CIA aflaţi în România trimit la Washington o informare detaliată privind mişcarea de rezistenţă de la Nucşoara, mişcare ce le dădea multe bătăi de cap comuniştilor.

„Toţi oamenii vorbesc în termeni laudativi despre partizanii din zona Nucşoara. Odată, 40-50 de partizani au coborât în satul Nucşoara şi se pare că miliţienilor le-a fost frică de partizani şi nu au intervenit. Partizanii din satele Nucşoara şi Brădet sunt în contact cu cei de pe versanţii nordici ai Carpaţilor, în regiunile Negoiu şi Vistea Mare. Au o reţea bine organizată şi se bucură de sprijinul populaţiei”, scrie în informarea

Tot agenţii CIA mai precizează că „partizanii care au fost arestaţi în munţii din judeţul Argeş au fost trimişi la închisoarea Piteşti, care e plină de prizonieri politici. Mai sunt partizani şi lângă Domneşti, în judeţul Câmpulung. Populaţia spune că nu ştie nimic despre partizani. Dacă partizanii ucid un membru al Miliţiei sau al Securităţii, autorităţile arestează 10 oameni, chiar dacă sunt nevinovaţi, pentru fiecare persoană ucisă. Iar acest fapt, în mod natural, scade respectul populaţiei faţă de miliţie. Doar iarna pot cei de la Miliţie şi Securitate să desfăşoare operaţiuni împotriva partizanilor. Astfel de operaţii nu sunt posibile primavara si vara in padurile foarte dese si numeroase din zona Nucsoara,

Sursa: Arhivele CNSAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri