Caută
Close this search box.

Explozia din autogara din New York: Ce l-a determinat pe atacator să acționeze

Oficialii americani au declarat că suspectul reținut în urma exploziei de luni, dintr-un terminal de autobuze din New York, și-a promis fidelitatea ISIS și a spus că fapta sa a fost un răspuns la acțiunile israeliene din Gaza. Potrivit autorităților, Akayed Ullah, în vârstă de 27 de ani, a acționat de unul singur, însă incidentul a fost o încercare izolată de atac terorist.

În timpul incidentului, suspectul a avut asupra sa cel puțin două dispozitive, a declarat pentru CNN o sursă apropiată anchetei, din rândul organelor de aplicare a legii. Dispozitivul detonat era o țeavă care conținea praf de pușcă, baterii, cabluri, cuie și șuruburi. A fost atașat de Akayed Ullah cu coliere din plastic, a mai spus acesta. Anchetatorii nu au elaborat cu arăta al doilea dispozitiv, a spus sursa.

Explozibilul s-a aprins în conductă, însă conducta însăși nu a explodat, diminuând impactul, a declarat guvernatorul New York-ului, Andrew Cuomo pentru CNN.

„Din fericire pentru noi, bomba a detonată parțial”, a spus el. „A detonat-o, dar nu a avut pe deplin efectul pe care îl spera.”, a mai adăugat Cuomo.

Suspectul Akayed Ullah se află la spitalul Bellevue, unde este tratat pentru dureri și arsuri la nivelul mâinilor și abdomenului

Luni dimineața, un bărbat purtând o bombă improvizată a pornit explozibilul într-un terminal de autobuze aglomerat, rănind cinci persoane și declanșând panică în timpul transportului de dimineață.

Suspectul a fost reperat pentru prima oară la ora 6:25, pe o camera de supraveghere, în timp ce urca scările la stația de metrou de pe 18th Avenue din Brooklyn, cu aproximativ o ora înainte de atac, potrivit unor surse din rândul anchetei.

După ce a schimbat mai multe trenuri, a ajuns la stația de autobuze Port Authority din Manhattan, unde a avut loc incidentul, a declarat același oficial al legii. Explozia a avut loc în jurul orei 7:20 a.m. într-o pasarelă subterană care leagă două linii de metrou, sub terminalul de autobuze, frecventat zilnic de 220.000 de pasageri.  Suspectul a fabricat bomba săptămâna trecută, în apartamentul său din Brooklyn.

Ullah se află la spitalul Bellevue, unde este tratat pentru dureri și arsuri la nivelul mâinilor și abdomenului, a declarat comisarul de la Departamentul de Pompieri din New York, Daniel Nigro. Cinci persoane au fost tratate pentru leziuni minore în spitalele din zonă.

Akayed Ullah lucra la o firmă de electronice și a ajuns în SUA în 2011, cu ajutorul unei vize de familie. Guvernul din Bangladesh spune că bărbatul nu avea cazier în țară, pe care a vizitat-o ultima dată anul trecut, în luna septembrie.

Sursa: CNN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri