Caută
Close this search box.

FOTO Câteva mii de pompieri au domolit incendiul din nordul metropolei Los Angeles

Un incendiu uriaş continua să devasteze marţi seară partea de nord a metropolei Los Angeles din California, însă ritmul de expansiune a flăcărilor a fost încetinit cu ajutorul unui dispozitiv alcătuit din câteva mii de pompieri aflaţi la faţa locului, informează AFP.

Principalul focar de incendiu, denumit „Thomas”, a ars aproape 95.000 de hectare şi a fost izolat într-un procent de doar 20%, potrivit unui bilanţ al agenţiei californiene de luptă contra incendiilor, Calfire.

În 24 de ore, focarul a avansat doar pe o mie de hectare în regiunile Ventura şi Santa Barbara. Ordine de evacuare au fost emise pentru zonele ameninţate din oraşele Montecito, Summerland şi Santa Barbara.

În Carpinteria, o localitate de coastă, aflată la nord-est de Los Angeles, flăcările au ars frunzele palmierilor din care au rămas doar trunchiuri carbonizate, în faţa multor automobile calcinate, în timp ce mai multe clădiri sunt în ruine. Vegetaţia de pe coline a fost carbonizată.

Câţiva locuitori, precum Ken Coffey, nu au respectat ordinele de evacuare. „Poate că voi arde şi eu, dar este maniera cea mai onorabilă pentru a-mi apăra casa”, a declarat el pentru AFP.

El spune că a văzut „flăcări înalte de 60 de metri” deasupra celor mai înalţi copaci, în timp ce termometrul afişa peste 60 de grade Celsius în noaptea de luni spre marţi.

„A fost cu adevărat periculos”, a adăugat el, salutând curajul pompierilor care „se stropeau cu apă unii pe alţii înainte de a reintra în acel furnal”.

Image result for Thomas fire Los Angeles

Aproape 6.400 de pompieri luptă de o săptămână cu flăcările, însă pericolul rămâne unul „extrem”, cu vânturi care suflă cu viteze cuprinse între 25 şi 65 de kilometri pe oră, potrivit serviciului de meteorologie din Los Angeles.

Numeroasele focare ale incendiului „Thomas” au înconjurat regiunea pe o distanţă de mai mulţi kilometri, acoperind-o cu un nor gros, care bloca vizibilitatea până la o distanţă de 50 de metri şi a făcut ca aerul să devină irespirabil.

Cenuşa plutea în aer în parcul Toro Canyon, unde, cu ajutorul a 30 de camioane, pompierii şi-au stabilit o bază.

„Încercăm să formăm o linie pentru a stopa focul, dar suntem încetiniţi de fumul care împiedică avioanele să elibereze substanţele împotriva flăcărilor”, produse chimice folosite în combaterea incendiilor, a explicat pentru AFP căpitanul Don Camp.

„Focul este dificil de controlat din cauza ratei de umiditate care este apropiată de zero, a temperaturilor care depăşesc pragul normal şi a vânturilor dinspre Santa Ana”, a adăugat el, în timp ce se aştepta să petreacă încă o noapte albă luptându-se cu flăcările.

„‘Thomas’ este incendiul cel mai vast înregistrat vreodată în comitatul Ventura prin prisma mărimii sale şi al cincilea din istoria statului California”, potrivit serviciului de meteorologie din Los Angeles.

Alte focare aflate la sud de megalopolisul californian sunt de acum stăpânite în procent de peste 90%.

În total, flăcările au distrus peste 100.000 de hectare şi au determinat evacuarea mai multor sute de mii de persoane. Incendiile au provocat deocamdată un singur deces şi câţiva răniţi, potrivit serviciilor de prim-ajutor.

Potrivit postului de televiziune local ABC7, distrugerile provocate de focarul „Thomas” au fost estimate la aproximativ 48 de milioane de dolari.

Anul 2017 a fost cel mai devastator în California în ceea ce priveşte incendiile. Peste 40 de persoane au murit în octombrie atunci când peste 10 focare au devastat o parte din nordul viticol al acestui stat american, distrugând peste 10.000 de clădiri şi carbonizând peste 73.000 de hectare de vegetaţie.

Foto: latimes.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri