Caută
Close this search box.

Gabriela Firea cere înapoi banii copiilor cu dizabilități în ajun de Crăciun

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) a anunțat că primaruil genral, Gabriela Firea cere înapoi stimulentul pentru copii cu dizabilități chiar înainte de Crăciun. ”Sute de familii de copii cu dizabilități din București sunt obligate să restituie Stimulentul ”Firea” prin înștiințările pe care le-au primit în cursul zilei de miercuri și joi, cu doar câteva zile înainte de Crăciun. Termenul pe care îl au la dispoziție este de 10 zile”, spune comunicatul CEDCD.

În vara acestui an, Consiliul General al Muncicipiului București a adoptat o hotărâre, la inițiativa primarului general Gabriela Firea, prin care s-a acordat un stimulent financiar pentru copii cu dizabilități din Capitală în valoare de 1.000 lei lunar. Iată însă că în multe cazuri Primăria a somat familiile care au luat asemnea stimulente să dea banii înapoi în termen de 10 zile.

Justificarea Primăriei Generale a Municipiului București este aceea că părinții înregistrează datorii la Direcțiile de Taxe și Impozite Locale.

”Copilul NU poate fi pedepsit pentru obligațiile părintelui. CEDCD contestă baza legală invocată de Primăria Municipiului București, respectiv Art. 9, alin (9) din Legea Asistenței Sociale, 292/2011 ”Beneficiile de asistenţă socială finanţate din bugetul de stat şi, după caz, din bugetele locale se acordă sub rezerva achitării de către beneficiar a obligaţiilor de plată faţă de bugetul local”, ca nefiind aplicabilă în această situație deoarce beneficiarul acestui drept social NU este părintele/reprezentantul legal, ci COPILUL cu DIZABILITATE, căruia nu i se poate imputa comportamentul/obligațiile fiscale ale părintelui său conform prevederilor Codului de Procedură Civilă”, spune comunicatul CEDCD.

CEDCD îndeamnă părinții să conteste somațiile

Organizația face și un apel către părințicătre părinți: înștiințarea Direcției Generale de Assistență Socială (DGAS) din cadrul PMB referitoare la obligativitatea returnării stimulentului poate fi contestată prin plângere prealabilă la DGAS, dat fiind faptul că însăși dispoziția din HCGMB 292/2017 referitoare la condiționarea dreptului copilului de plata obligației fiscale a părintelui este nelegală. Plângerea prelabilă se poate transmite prin e-mail la adresa: registratura@dgas.ro, în termen de 30 de zile de la comunicare.

CEDCD ofera asistență juridică

”Alături de contestația înștiințării este necesar să transmiteți către Consiliul General al Municipiului București solicitarea de abrogare a condiției de lipsa a datoriei părinților la bugetul local pentru primirea stimulentului de către copil la adresa:cjd@bucuresti-primaria.ro

Pentru asistență juridică legată de contestație/revocarea înștiințării și de măsura popririi abuzive ale conturilor copiilor aferente îndemnizației de handicap și prestațiilor sociale, CEDCD vă stă la dispoziție la adresa de e-mail: legal@cedcd.ro

În eventualitatea unui proces cu autoritățile locale ale Municipiului București, drepturile copiilor din familii fără datorii la bugetul local nu sunt afectate. Mai mult, scopul acestui demers este ca toții copiii din București să beneficieze de stimulent indiferent de obligațiile fiscale ale familei. De asemenea, CEDCD încurajează părinții să lupte pentru drepturile copiilor lor și în egală măsură să depună eforturi pentru achitarea debitelor către Direcțiile de Taxe și Impozite Locale”, mai spune CEDCD.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri