1 Vizualizări

Ca urmare a protestelor si a violenţelor din această dimineată, Gabriela Firea a anunţat că renunţă să mai facă Târg de Crăciun în Piaţa Victoriei.

În jurul orei 15.30, un camion al firmei firmei ce urma să monteze scena pentru festivalul de colinde organizat de Primărie în Piața Victoriei a venit și a încărcat echipamentele, în timp ce protestatarii strigau „Victorie!”.

Primarul general al Capitalei a anunţat, potrivit Agerpres, că a luat decizia de a muta Festivalul de colinde și Târgul de Crăciun într-o altă locație și susține că spațiul public este al tuturor, nu poate fi „rezervat” unui grup constituit ad-hoc sau, dimpotrivă, bine organizat.

„Am constatat cu amărăciune faptul că un eveniment aprobat conform legii de către Primăria Capitalei este în imposibilitatea de a se desfășura, din cauza unor protestatari agresivi verbal și fizic, care au pătruns ilegal în perimetrul delimitat și rezervat pentru organizarea Festivalului de colinde. Constat că, de astăzi, putem marca începutul unei perioade în care Constituția României și legile țării sunt călcate în picioare fără ca instituțiile centrale ale statului să reacționeze. Asta înseamnă începutul anarhiei.

Dacă azi a fost împiedicată Primăria Capitalei să organizeze legal un eveniment într-un spațiu public ce aparține tuturor bucureștenilor, mâine se pot întâmpla evenimente similare la Administrația Prezidențială, la Parlament, la alte instituții publice care îi reprezintă pe toți cetățenii, indiferent de apartenența politică, criterii de gen, convingeri politice, categorie socială, sau rasa. (…)

Am luat decizia de a muta Festivalul de colinde și târgul de Crăciun într-o altă locație, dar acest lucru nu rezolvă problema de fond. Legea a fost încălcată, un bărbat a fost bătut de un protestatar ilegal, oamenii legii au fost agresați fizic și verbal, bunuri publice au fost distruse. Cei care au încălcat legea vor răspunde pentru asta, atât civil cât și penal”, a afirmat primarul.

„Cei care azi nu iau atitudine sunt responsabili pentru recrudescența unor astfel de violențe. Nu este vorba doar despre mine, ca primar general, ci despre climatul de insecuritate care se instaurează în Capitala României și consecințele nerespectării legii în țara noastră. Îi asigur pe bucureșteni că au în mine un reprezentant care va respecta ceas de ceas Constituția și legile țării, le va apăra tuturor drepturile și interesele legitime, și va lupa pentru că Bucureștiul să fie într-adevăr o capitală europeană, din toate puncte de vedere. În această ordine de idei, nu voi mai tolera nici un fel de abatere de la litera legii în ce privește manifestațiile publice. Oricine este liber să protesteze, dar organizatorii manifestațiilor trebuie să-și asume responsabilitatea”.

Sute de oameni s-au adunat, sâmbătă, în Piaţa Victoriei, cu scopul de a protesta faţă de intenţia primarului general al Capitalei, Gabriela Vranceanu Firea, de face un Târg de Crăciun în mijlocul pieţei, locul unde au loc protestele împotriva modificării legilor Justiţiei.

În jurul prânzului, disputele din Piaţa Victoriei dintre protestatari şi angajaţii Primăriei Capitalei au degenerat în violenţe. Jandarmii au intervenit în forţă, i-au împins pe oameni cu gardurile de fier, au luat pe sus protestatari – femei, persoane în vârstă, tineri – şi pe unii i-au băgat în dubă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 1 =