Caută
Close this search box.

George Maior: „Sistemul de apărare antirachetă este o garanție a legăturii noastre transatlantice”

Ambasadorul României la Washington, George Cristian Maior, a evidențiat contribuția României, alături de SUA, în combaterea unei game largi de amenințări de securitate, regionale și în plan global prin sistemul Aegis Ashore de la Deveselu. Apărarea împotriva rachetelor balistice a fost tema centrală de discuție la evenimentul “Shared Threats and a Common Purpose: U.S. – Romania Missile Defense Cooperation”, organizat de Institutul Hudson din Washington, D.C., pe 7 decembrie. 

Ambasadorul României la Washington, George Cristian Maior, a ținut o prelegere pe tema apărării împotriva rachetelor balistice, la evenimentul “Shared Threats and a Common Purpose: U.S. – Romania Missile Defense Cooperation”, organizat de Institutul Hudson din Washington, D.C.

„Aflat la cea de-a XX-a aniversare, Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, fundamentat pe valorile comune ale libertății și democrației, oferă cadrul dezvoltării securității și prosperității noastre comune (…) Sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice, Aegis Ashore, reflectă, în mod esențial, concretizarea acestui parteneriat, reprezintă o confirmare robustă a angajamentului SUA pentru securitatea României și cea euro-atlantică, precum și garanția legăturii noastre transatlantice.”, a declarat ambasadorul României în Statele Unite, George Maior, în cadrul evenimentului.

Ambasadorul Maior a subliniat, totodată, modul în care cooperarea româno-americană contribuie la capabilitatea NATO de apărare împotriva rachetelor balistice și asigură puterea arhitecturii regionale de apărare antirachetă.

”Prin integrarea în sistemul NATO, Aegis Ashore, România a adus o contribuție majoră la extinderea ariei de acoperire și protecție aliate împotriva potențialelor atacuri cu rachete balistice din afara spațiului euro-atlantic, pe fondul intensificării acestei amenințări în plan regional și global.”, a mai adăugat Maior.

Ambasadorul României s-a mai referit și la complexitatea mediului de securitate din arealul Mării Negre și de pe întreg flancul estic al NATO, pledând pentru consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare. În context, el a punctat eforturile întreprinse de România pentru îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul NATO și pentru dezvoltarea capabilităților de apărare naționale: alocarea a 2% din PIB pentru apărare începând cu anul 2017, modernizarea forțelor armate române și a mijloacelor acestora, contribuția la misiuni și operațiuni externe.

Sursa: Ambasada României în Washington, D.C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri