Caută
Close this search box.

Georgeta Gheorghiu ne cucerește prin pictură și grafică

Drumurile prin ateliere, expoziții, galerii și destine de creatori în domeniul artelor vizuale s-au soldat, după decenii, cu numeroși prieteni, amici, cârcotași, multe bucurii și foarte puține dezamăgiri.

    Tot acest traseu a avut mai multe concluzii, dar una dintre ele este aceea că un artist care s-a oprit la pictură face greu grafică, ori un grafician trece cu destulă dificultate în regatul inegalabil al armoniilor cromatice.

    Extrem de puțin sunt oamenii care reușesc, cu adevărat, să se exprime cu succes și într-o parte și în alta. Unul dintre aceștia este doamna Georgeta Gheorghiu din Suceava.

    Pentru cei care nu o cunosc, iată vă oferim, câteva cuvinte din partea artistului, legate de viața și opera sa:

   ,,Mă numesc Georgeta Gheorghiu, sunt artist plastic, am fost profesor de educație plastică și acum mă bucur de libertatea de a crea în domeniul picturii.

  Sunt un membru activ al Uniunii Artiștilor Plastici din România Filiala Suceava. Particip cu lucrări de pictură și grafică la expoziții de grup, bienale, simpozioane, saloane naționale și internaționale, expoziții personale. Am fost apreciată la aceste întâlniri cu diplome de excelență, nominalizări și premii. Am apărut în albume de artă, dicționare și alte publicații. Am terminat Liceul de Arta „O. Băncilă” și Facultatea de Arte Plastice Iași.

Ceea ce au în comun artele este că toate se adresează spiritului și ceea ce le diferențiază este limbajul specific fiecărui domeniu.

Am ales între muzică și pictură, între sunet și culoare, culoarea, pentru că am descoperit împreună cu profesorii mei cum poți face magie folosind acest mijloc de exprimare plastică.

Nu a fost ușor, descoperirea și aplicarea unui stil propriu este un drum lung cu pași mici care înseamnă ani de studiu, asimilarea și aplicarea cunoștințelor primite de la profesori și în sfârșit folosirea modului propriu original de exprimare artistică.

Pictura mea se bazează pe tehnica transparenței culorilor prin suprapunere.

Aceasta tehnică îmi dă posibilitatea să obțin picturalitate, chiar dacă aparent suprafețele sunt decorative.

În grafică folosesc tehnica mixtă.

Prefer spatiile plastice mari deoarece îmi oferă multă libertate în exprimarea mesajului.

Sunt atrasă de istorie, filozofie și religia civilizațiilor vechi.

Ciclul de lucrări pe această temă „Ritmuri temporale” cuprinde o serie de compoziții intitulate „Scut Dacic”,”Amuleta” „Zoomorfism”, „Zeități antice egiptene”, „Vederi multiple”, „Vedere în spațiu”, „Vedere în timp”.

Am prezentat acest demers artistic în expoziția „Semn și Semnificație” din noiembrie 2017 deschisă la Muzeul de Istorie Suceava.

Despre viața mea personală pot să spun că am o familie care mă susține mereu și care îmi dă libertatea de care am nevoie pentru creație.

Pentru cititorii acestui articol, pentru amatorii de artă care mă urmăresc și mă apreciază, transmit un gând bun, sărbători fericite și un An Nou cu multe împliniri!,,

   Dacă ați urmărit cu atenție această emoționantă mărturie, artistă precizează la un moment dat că a descoperit de la profesori săi modul cum poate face magie. Dar și noi am descoperit privind lucrările sale cum poate deveni magică, prin frumusețile sale, o zi obișnuită sau chiar una care nu a debutat sub cele mai bune auspicii.

   Este momentul acum să urmărim și punctul de vedere al criticii de artă. Iată ce spune, spre exemplu, Petru Bejan invitat la una din recentele expoziții unde a avut lucrări doamna Georgeta Gheorghiu: „Este un amestec de sensibilitate, dar și de cerebralitate, pentru că nu sunt lucrări care să rețină atenția doar în registrul emotiv, senzualist, nu dăm ochii peste cap la modul facil, ci sunt lucrări care ne invita la meditații, și pentru mine, acesta este un semn al maturității unui artist. …..Opțiunea foarte evidentă este pentru abstracție, sunt mai curând invitații la meditație și nu reproduceri de obiecte sau structuri. În toate lucrările se observă că posedă un gust desăvârșit al culorii, toate pun în evidență talentul și abilitatea cromatică. Pe lângă faptul ca este un pictor talentat este și un excelent grafician, a realizat lucrări unele meticulos caligrafiate folosind tehnici mixte, în mai toate lucrările sale fiind foarte important balansul între semn și simbol”.

Ne bucurăm pentru că am descoperit, special pentru dumneavoastră, un creator dotat cu un talent real, dublat acum de o tenacitate în lucru, elemente care au defini de-a lungul secolelor și pretutindeni în lume pe autorii unor opere durabile.

    La fel ca și doamna Georgeta Gheorghiu, la finalul acestor rânduri, vă urăm dumneavoastră, cititorilor, în mod neformal, sărbători fericite și un An Nou 2018 cu multe împliniri adevărate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri