Caută
Close this search box.

Invitațiile Doamnei Pictura: Florentina Popescu ne cucerește cu poezia culorilor

ddd

 Nu știu prea multe despre cum a fost luna cadourilor, ediția 2017, pentru alții, dar pentru mine a avut câteva bucurii reale. Printre ele,  pe rimele locuri, se află și descoperirea unui artist aparte. Doamna Florentina Popescu, dublu licențiată, o pictoriță de real talent.

În altă ordine de idei, este vorba despre grația cu care arde etapele în formarea ca pictor, în sensul asimilării lor rapide. În numai patru ani de zile, a ajuns la performanțe artistice deosebite.

Iată alte detalii în interviul următor, pe care doamna Florentina Popescu l-a acordat, cu mare amabilitate, agenției noastre.  

Doamna Florentina Popescu
Doamna Florentina Popescu vă urează un An Nou cu bucurii reale. Imagine din arhiva personală

Pentru cei care vă cunosc mai puțin, vă rog să vă prezentați la început

Mă numesc Florentina Maria Popescu și sunt născută la data de la  5 mai 1954, la București. Sunt economist licenţiat, cu specializare Finanţe Bănci. Am luat licență și la Facultatea de Sociologie-Psihologie (Specializare Psihologie).

Am lucrat ca grafician PC la Banca Națională a României, de unde m-am pensionat la limită de vârstă în anul 2014.

 Pentru ce ați ales pictura și nu muzica ?

daa
Lucrare de Florentina Popescu

Deși în primii ani de școală am frecventat Liceul de Muzică și Arte Plastice secția Pian, a fost mai greu sa reiau studiile de pian după foarte mulți ani în care dexteritatea se pierde (deși am o orgă la care mă mai joc din când în când). Și muzica și pictura sunt marile mele pasiuni, iar atunci când pictez ascult muzică, iar perioada barocă este preferata mea, Bach, Vivaldi, Handel și mulți alții; desigur nu sunt excluși Beethoven, Mozart, Wagner, depinde de dispoziție. Asta nu înseamnă ca nu îmi place și genul rock (Heavy Metal), cum spuneam, depinde de dispoziție.

Am început sa pictez la sfârșitul anului 2014 din nevoia de a găsi o cale de a mă exprima.

Sunt pictor autodidact, îmi place cel mai mult arta abstractă, prin unicitatea ei. Și de asemeni, mi se pare că în abstract ești cu adevărat creator, nu reproduci pur și simplu o imagine pe care o ai în fața ochilor. De obicei nu am un proiect când încep să pictez, o formă o atrage pe alta, o culoare o atrage pe alta…Trebuie să simți poezia unei culori scurse pe pânză, a unor culori care se întrepătrund…

Deși se spune că abstractul (care are foarte multe forme de exprimare) nu reprezintă nimic, eu cred că exprimă cu adevărat trăiri interioare ale ființei, stări de spirit, universul interior al fiecărui artist. Și cred că și în abstract trebuie să ținem cont de toate regulile picturii, de așezare în pagina, amestec de culori, de forme. Nu arunci pur și simplu niște culori pe pânză.

Nu pictez numai abstract, sunt totuși și imagini care-mi plac, cu care simt că am afinitate (ca de exemplu măștile venețiene, obiecte ceramice, etc). Desigur, am foarte mult de învățat, nu mă pot compara cu artiști care pictează de o viață, care au făcut o școală de specialitate. Doar încerc să lucrez cât pot eu de bine, în acest moment, la acest nivel la care am ajuns după aproape 4 ani de lucru.

Care tehnici sunt preferatele dumneavoastră ?

sa
Lucrare de Florentina Popescu

Folosesc multe tehnici, nu am încă un stil anume, mi se pare plictisitor să lucrezi mereu la fel; folosesc multe medii de pictură, dat fiind ca lucrez mai mult în acrilic, există pastă de structură, pastă de crăpare, mediu de fluidificare a culorilor etc., îmi place tehnica mixtă, în care pictura poate deveni aproape sculptură, îmi place și tehnica pouring în care culorile se scurg unele într-altele, folosesc uneori și culori de vitraliu în amestec cu acrilicele, este o adevărata încântare.

Desigur, nu sunt mulțumită în totalitate niciodată, totuși am și lucrări care-mi sunt mai dragi decât altele.

 Vă simțiți bine în lucrări de dimensiuni mai mici, ori preferați suprafețele mari ?

xx
Lucrare de Florentina Popescu

La început am folosit pânze mai mici, îmi era teamă să “stric” o pânză mare, acum realizez că de fapt era căpătarea experienței. La un moment dat mi s-a spus că „abstractul merge pe pânze mari”, un sfat foarte înțelept pe care l-am ascultat; acum lucrez pe pânză mare sau mică, în funcție de subiect și de dispoziție.

 Ce ne puteți spune despre viața dumneavoastră, dincolo de pictură ?

ddd
Lucrare de Florentina Popoescu

Mă bucur de faptul că acum am timp să fac ceea ce-mi place (deși am avut norocul să am un serviciu la care îmi plăcea ce făceam – grafica pe computer este un lucru tare frumos – nu am profesat niciodată nici economie (pe care am făcut-o atunci când se părea că e necesar să ai o “profesie adevărată”) nici psihologie, pe care am făcut‑o mai târziu, ca să mă cunosc mai bine pe mine și lumea care mă-nconjoară, iar cărțile de psihologie și filozofie au fost lecturile mele preferate, așa cum acum mă atrag foarte mult cărțile despre spiritualitate.

Altfel, am un băiat minunat, inteligent și frumos care mi-a întrecut toate așteptările, de care sunt foarte apropiată; de altfel, este unul dintre criticii mei de care țin seamă, are mult bun gust și este un bun cunoscător al tendinței moderne în artă.

În rest, merg la expoziții ale colegilor sau particip și eu la expoziții, în ultimii doi ani am avut nenumărate și, spre bucuria mea, acum nu le mai caut eu, ci vin ele la mine, ca să spun așa.

 Unde vă vedeți peste 10 ani ?

ddddd

Lucrare de Florentina Popescu

Ei, la vârsta mea, asta este o întrebare buna J

Sper să mai am timp să învăț, ca să pot picta tot ceea ce doresc. Sunt multe lucruri pe care nu le pot face încă datorită lipsei de experiență. Timp, această dimensiune care nu acordă garanții și de care nu putem fi siguri niciodată.

 Este o altă întrebare la care doriți să răspundeți ? Care este?

Este mai mult o dorință personală, poate ar trebui să existe mai multe spații de expunere pentru artă, arta nu ar trebui să fie marginalizată, sunt atâția oameni creativi, talentați, mai ales artiști tineri, ingenioși, care ar avea nevoie de suport din partea societății.

Aristotel Bunescu

–––––––––––––––––––––––––––––––––-

Florentina Popescu – CV artistic

Din anul 2016 sunt membru în Asociația Artiștilor Plastici București, membru al Cenaclului de Arte Plastice al Medicilor „Ion Țuculescu” și membru IArt Iași.

Expoziții:

Anul 2015 – expoziție colectivă la Galeria Elite Prof Art.

Anul 2016 – Expoziție personală la sediul AAPB

– Expoziție colectivă la Salonul de vară IArt la Biblioteca Centrala Universitara Iași

–    Expoziție colectivă la Crown Plaza București (Galeria Elite Prof Art)

–    Expoziție colectivă la Muzeul Național al Hărților și Cărților Vechi (Desprins  din decor) (2016)

Anul 2017

  • Expoziție colectivă la Galeria Labyrinth (Concertul Primăverii))
  • Expoziție Colectivă „Salonul de primăvară” al AAPB la Cercul Militar Național
  • Expoziție Colectivă la Facultatea de Utilaj Chimic București
  • Expoziție colectivă La Camera de Comerț și Industrie a României (Cenaclul Ion Țuculescu)
  • Expoziție colectivă „Eclectica” la „Fabrica”
  • Expoziție colectivă la Foișorul de Foc în cadrul „Nopții Muzeelor”
  • Expoziție colectivă la Salonul de primăvară al Iart Iasi, Salonul de Primăvară la Biblioteca Centrală Universitară Iași
  • Expoziție colectivă la Palatul Parlamentului, Salonul Național al artelor „Temeiuri”, sala C. Brâncuși
  • Expoziție personală la Cercul Militar Național
  • Expoziție colectivă la World Trade Center Bucuresti (Elite Prof Art)
  • Expoziție colectivă la cafeneaua Gloria Jean’s București prin galeria de artă ARTUT
  • Expoziție colectivă la cafeneaua Kuber București prin galeria de artă ARTUT
  • Expoziție colectivă la Galeria de artă Occident – Regăsire în abstract (I și II)

Am lucrări vândute în țară, precum și în Franța, la Paris, ori în Statele Unite ale Americii

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri