Caută
Close this search box.

Iohannis: Există un risc de activare a Articolului 7 şi în cazul României, din cauza legilor justiţiei

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, într-o şedinţă informală cu presa, că există un risc de activare a Articolului 7 şi în cazul României din partea instituţiilor europene, din cauza legilor Justiţiei, adăugând că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, îl evită.

„Există un risc evident de activare a Articolului 7 şi în cazul României, din cauza legilor justiţiei. Ministrul Justiţiei mă evită”, a susţinut Klaus Iohannis. Şeful statului a adăugat că nu înţelege atitudinea acestuia faţă de aceste modificări, mai ales că este o persoană din sistem.

Şeful statului nu a dorit să spună ce va face în cazul legilor din justiţie, care încă sunt pe traseul legislativ, şi nu au ajuns la promulgare. Preşedintele consideră însă că cei care au în acest moment pârghiile de a face ceva se manifestă chiar vocal, şi că, la rândul lui, o va face la momentul potrivit.

În ceea ce priveşte referendumul pe Legile justiţiei, anunţat încă de la începutul anului, preşedintele spune că nu este ultimul as pe care îl are în mânecă. „Aştept pentru când va fi…”, a fost răspunsul la întrebarea legată de o posibilă iniţiativă privind chemarea populaţiei la consultare.

Iohannis a afirmat că „trebuie să fii căzut din lună” să consideri că nu vor exista efecte ale adoptării acestor legi, „în mod netrasparent” şi să ai impresia că nu vor fi urmări.

„Nu vom fi mai respectaţi şi nu se va considera că am consolidat statul de drept, astfel”, a spus şeful statului, arătând că şi adoptarea, în primăvară a Ordonanţei 13 a produs efecte grave în percepţia externă.

„A rămas percepţia că suntem o ţară care încearcă să fenteze”, a mai spus preşedintele Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai spus că nu a discutat cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi nici cu şefii Parchetelor despre Legile Justiţiei, adăugând că acest lucru trebuia să-l facă ministrul Justiţiei.

Întrebat dacă a discutat cu Kovesi, dar şi cu şefii Parchetelor despre Legile Justiţiei, şeful statului a răspuns că: „Nu. Instituţional, nu am ce să vorbesc cu ei. Ministrul Justiţiei (Tudorel Toader – n.r) trebuia să discute cu ei.”

Senatul a votat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul care modifică Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, una dintre prevederi fiind legată de secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie care primeşte competenţe pentru orice infracţiuni săvârşite de magistraţi.

Zilele trecute, Parlamentul a dat vot final şi pe statutul magistratului. Modificările au dus la o serie de proteste ale magistraţilor în mai multe instanţe din ţară.

Un răspuns

  1. Daca este adevarat, masura confirma cea ce am spus de multe ori, nucleul serios si determinat al UE este gata sa se debaraseze de state -piatra-de moara, iar daca sonctioneaza Polonia asa de dur, Romania poate fi direct aruncata afara din uniune…Acest nucleu, poate trai la fel de bine ca si inainte si fara aceasta uniune(***), insa acestui nucleu i s-au alaturat deja alte state -chiar mici- dar cu intentii pozitive, asa ca anumite eliminari nu sunt chiar imaginatie…Garantat, guvernul Romaniei(si parlamentul plus clicile din teren) abia asteapa acest lucru, o metoda sigura de a scapa de justitie sau de furia populatiei, si armata si politia, etc., la o adica, vor fi de partea guvernului care-i plateste…Desi ii plateste cu banii(munca) populatiei, insa a devenit notorie „fidelitatea” structurilor armate, fata de popor… (***mai ales daca Anglia se va „intoarce”- de fapt inca nu a iesit- si se va juca dupa regulile ei)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri