Caută
Close this search box.

Israelul discută cu ”cel puțin zece țări” pentru transferul ambasadelor. România ar fi printre ele

Israelul se află în contact cu „cel puţin zece ţări” pentru transferul ambasadei lor la Ierusalim după exemplul Statelor Unite, a afirmat luni viceministrul israelian de externe Tzipi Hotovely, citată de AFP.

„Suntem în contact cu cel puţin zece ţări, dintre care unele în Europa”, în vederea transferului ambasadei lor de la Tel Aviv la Ierusalim, după decizia preşedintelui american, Donald Trump, de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului, a declarat Tzipi Hotovely la postul naţional de radio.

Ea a făcut acest declaraţii la o zi după ce Guatemala a anunţat transferul ambasadei sale la Ierusalim.

Viceministrul nu a dat numele ţărilor care ar putea urma acest exemplu.

„Declaraţia lui Trump va genera un curent din care am văzut deocamdată numai începutul”, s-a limitat ea să afirme.

Postul naţional de radio, citând surse diplomatice, a vorbit despre Honduras, Filipine, România şi Sudanul de Sud printre ţările care ar putea avea o astfel de iniţiativă.

Potrivit radioului israelian, în acest moment este vorba numai de contacte, şi nu de negocieri concrete pentru transferul ambasadelor acestor ţări la Ierusalim într-un viitor apropiat.

Guatemala avea o misiune diplomatică al Ierusalim ca şi alte 12 ţări până la adoptarea Rezoluţiei 478 a ONU, în 1980, care a condamnat proclamarea de către parlamentul israelian a Ierusalimului drept capitală „unică şi indivizibilă” a statului evreu. Bolivia, Chile, Columbia, Costa Rica, Republica Dominicană, Ecuador, Guatemala, Haiti, Olanda, Panama, Salvador, Uruguay şi Venezuela şi-au relocat la acea dată ambasada la Tel Aviv unde se aflau deja reprezentanţele diplomatice ale celorlalte ţări.

Palestinienii au calificat luni ca fiind „un act ruşinos” şi ostil decizia Guatemalei de a-şi transfera ambasada la Ierusalim.

Palestinienii consideră Ierusalimul de Est drept capitala viitorului lor stat la care aspiră. Israelul ocupă din 1967 partea orientală a Ierusalimului, anexare nerecunoscută vreodată de comunitatea internaţională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri