Caută
Close this search box.

LA MULȚI ANI, Gheorghe Berceanu ! „Gigantul” de 48 kg care a dominat autoritar, aproape un deceniu, lumea luptelor greco-romane

Dacă în România de azi avem nevoie de idoli și modele, unul poate fi și este, neîndoielnic, Gheorghe Berceanu.

Despre fostul campion olimpic la lupte greco-romane (luptele clasice) GHEORGHE BERCEANU se poate spune că este deja o legendă a sportului românesc și a celui mondial. În pofida anilor care au trecut, Gheorghe Berceanu – la 68 de ani împliniți chiar în ziua redactării acestor rânduri – arată și chiar este tânăr. Zâmbetul, sclipirea ochilor, surâsul șugubăț și vorbele încărcate de înțelepciune, dar și de un umor puternic, sănătos, direct și discret în același timp, îl aduc pe Gheorghe Berceanu foarte aproape de inima oricărui interlocutor, ca să nu mai vorbim de prieteni, suporteri și foști sau actuali admiratori de toate felurile.

La sfârșitul anilor 60 și la începutul anilor 70, Gheorghe Berceanu a dominat cu autoritate și măreție lumea luptelor și a categoriei sale, celebra 48 de kilograme, una din cele mai spectaculoase categorii, a celor aparent mici și foarte puternici, supranumiți dintotdeauna, fiecare în parte, ”Hercule de buzunar”.  Foarte pe scurt, iată cartea de vizită a campionului olimpic:

Data naşterii: 28. 12. 1949
A făcut lupte greco-romane la Electroputere Craiova şi la Steaua
Campion olimpic în ’72, vicecampion olimpic în ’76
Campion mondial în ’69 şi ’70, vicecampion mondial în ’75
Campion european în ’70, ’72, ’73
Campion naţional de 8 ori.

 

Practic, în perioada 1967 – 1975 nimeni de pe planetă nu a putut să îi stea în cale. Doar hepatita și apoi un accident la menisc l-au putut ”învinge” pe unul din cei mai mari campioni ai luptelor din toate timpurile.

 

La întâlnirea extrem de plăcută pe are am avut-o, recent, cu Gheorghe Berceanu, cu ocazia Galei Presei Sportive de la Atheneul Român, marele campion ne-a spus, între altele : ”Nu mă las, tot alături de sport și de sportivi am rămas, cred mult în cei tineri, le mai dau sfaturi, activez intens pe Facebook și aștept ziua când va mai apărea un Gheorghe Berceanu sau mai mulți ! Poate că acum lucrurile nu merg prea bine în sport, dar trebuie să avem încredere, mai ales noi, cei care mai avem și ceva experiență. Luptele în România nu vor muri. Eu am vrut să joc fotbal și am ajuns la lupte .”

L-am invitat pe Gheorghe Berceanu la sediul MagnaNews, în inima Capitalei, lângă Piața Spania. A acceptat cu aceeași generozitate dintotdeauna: ”Vin cu mare plăcere la dumneavoastră. Trebuie să facem ceva pentru sport și copiii care vin din urmă, Mă găsiți oricând, știți unde. ” În foto: campionul olimpic Gheorghe Berceanu, alături de Adrian Fundeneanu, CEO MagnaNews, la Atheneul Român.

Acum, când împlinește 68 de ani, MagnaNews îi urează lui GHEORGHE BERCEANU viață lungă și multă sănătate, bucurii și împliniri alături de familie. LA MULȚI ANI !

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri