Caută
Close this search box.

Meteo. Ce vreme vom avea de Crăciun și de Revelion

Vremea se anunţă relativ rece în majoritatea regiunilor ţării, în următoarele două săptămâni, iar meteorologii estimează precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare în zilele premergătoare Crăciunului, precum şi în ultima zi din an, relevă prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă în intervalul 18 – 31 decembrie, publicată luni.

Foto: pexels.com

În Banat, pe parcursul primei săptămâni, se va menţine o vreme relativ rece, cu valori termice uşor mai mici decât cele climatologic specifice pentru a doua jumătate a lunii decembrie, maxime de 0 – 3 grade şi minime între -6 şi -2 grade, în medie regională. În intervalul 25 – 29 decembrie, se estimează o creştere treptată a temperaturilor, cu medii de 4 – 9 grade ziua şi de la -2 la 2 grade noaptea, dar în ultimele zile din an apare probabilitatea de scădere a valorilor termice. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în perioada 21 – 24 decembrie când vor fi mai ales ninsori, dar trecător şi lapoviţă sau ploaie, putând favoriza izolat producerea de polei. Prezentele estimări indică şi pentru sfârşitul de an o probabilitate relativ mare pentru precipitaţii, ploi şi lapoviţă la început, apoi ninsoare, potrivit Agerpres.

În Crişana, în prima săptămână de prognoză, vremea va fi relativ rece, valorile termice devenind mai mici decât cele climatologic specifice pentru a doua jumătate a lunii decembrie, cu maxime de 0 – 3 grade şi minime de la -6 la -3 grade, mediat pe regiune. În intervalul 25 – 29 decembrie, se estimează o creştere treptată a temperaturilor, cu medii de 4 – 8 grade ziua şi între -2 şi două grade noaptea, dar în ultimele zile din an apare probabilitatea de scădere din nou a valorilor termice. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în perioada 21-24 decembrie când vor fi mai ales ninsori, dar trecător şi lapoviţă sau ploaie, putând favoriza izolat producerea de polei. Prezentele estimări indică şi pentru sfârşitul de an o probabilitate relativ mare pentru precipitaţii, predominant ploi şi lapoviţă la început, apoi ninsoare.

În Transilvania, va fi o vreme rece pe parcursul primei săptămâni, când vor fi medii ale temperaturilor maxime între -3 şi 3 grade şi ale minimelor de la -10 la -5 grade. În intervalul 25 – 29 decembrie, se estimează o încălzire uşoară şi treptată ce se va resimţi în special la valorile din timpul zilei, care vor fi, în medie, cuprinse între două şi şase grade, nopţile rămânând destul de reci. Pentru sfârşitul de an estimările indică posibilitatea unei răciri a vremii. Probabilitatea pentru ninsori, cu caracter local şi în general slabe, va fi ridicată în perioada 21-23 decembrie. Prezentele estimări indică şi pentru sfârşitul de an o probabilitate în creştere pentru precipitaţii, mixte la început, după care se va semnala ninsoare.

În Maramureş, prima săptămână a intervalului va fi caracterizată de o vreme rece, cu maxime între -2 şi două grade, respectiv minime între -7 şi -3 grade, mediat regional. În intervalul 25 – 29 decembrie, se estimează o creştere treptată a temperaturilor, cu medii de 3 – 7 grade, ziua. şi între -3 şi zero grade noaptea, dar în ultimele zile din an apare probabilitatea scăderii din nou a valorilor termice. Probabilitatea pentru ninsori, moderate cantitativ, va fi ridicată în perioada 20-23 decembrie. Prezentele estimări indică şi pentru sfârşitul de an o probabilitate în creştere pentru precipitaţii, mixte la început, apoi sub formă de ninsoare.

În Moldova, în prima săptămână de prognoză, vremea va fi relativ rece, valorile termice devenind mai scăzute raportat la cele climatologic specifice pentru a doua jumătate a lunii decembrie, cu maxime cuprinse între -1 şi 4 grade şi minime între -7 şi -3 grade, mediat pe regiune. După data de 25 decembrie, se estimează o încălzire uşoară şi treptată a vremii ce se va resimţi în special la valorile din timpul zilei, care vor fi de 2 – 8 grade, nopţile rămânând destul de reci şi doar la sfârşitul de an să fie posibilă o nouă scădere de temperatură. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi relativ scăzută pe tot parcursul perioadei de interes, cu excepţia intervalului 22-23 decembrie când vor fi ninsori slabe cu caracter local, mai ales în nordul regiunii. Prezentele estimări indică pentru sfârşitul de an o probabilitate în creştere pentru precipitaţii mixte.

În Dobrogea, vremea va fi relativ rece pe parcursul primei săptămâni de prognoză, când valorile medii vor fi de 0 – 4 grade, ziua, şi între -5 şi -2 grade noaptea. După data de 25 decembrie, se estimează o creştere treptată a temperaturilor, cu maxime de 4 – 8 grade şi minime de la -2 la două grade Celsius, în medie regională. Probabilitatea pentru precipitaţii va destul de redusă în cursul intervalului de referinţă, mai puţin în datele zilele de 19 şi 23 decembrie când temporar vor fi ninsori şi lapoviţă slabe cantitativ, dar şi sfârşitul de an când prezentele estimări indică posibile ploi.

În Muntenia, pe parcursul primei săptămâni de prognoză, vremea va fi relativ rece, cu medii ale valorilor termice diurne de 0 – 4 grade şi ale celor nocturne de la -6 la -3 grade, temperaturile cele mai scăzute urmând a se înregistra în perioada 20-21 decembrie, când media minimelor va fi de până la -9 grade Celsius. După data de 25 decembrie, se estimează o încălzire uşoară şi treptată a vremii, cu temperaturi medii cuprinse între 4 şi 8 grade, pe timpul zilei, respectiv între -5 şi -1 grad noaptea. Estimările indică probabilitatea pentru precipitaţii slabe, cu caracter trecător, la începutul intervalului de referinţă, dar şi pe 23 decembrie când se vor semnala mai ales ninsori. De asemenea, la sfârşitul anului sunt prognozate precipitaţii sub formă de ploaie.

În Oltenia, în prima săptămână de prognoză, vremea va fi relativ rece, cu medii ale temperaturilor diurne de 0 – 5 grade şi ale celor nocturne cuprinse între -6 şi -3 grade, valorile cele mai scăzute urmând să se înregistreze în perioada 20-21 decembrie, când media minimelor va fi de la -8 la -6 grade. După data de 25 decembrie, se estimează o încălzire uşoară şi treptată a vremii, cu temperaturi medii de 4 – 9 grade pe timpul zilei, respectiv între -4 şi un grad, pe durata nopţii. Prezentele estimări indică probabilitatea pentru precipitaţii slabe, cu caracter trecător, la începutul intervalului de referinţă şi pe 23 decembrie, când se vor semnala mai ales ninsori, dar şi la sfârşitul anului atunci când vor fi şi ploi.

La munte, va fi o vreme rece în cursul primei săptămâni, când sunt de aşteptat valori negative pe timpul zilei (în medie între -9 şi -3 grade) şi ger noaptea, cu un ecart termic mediu de la -15 la -8 grade. Din 25 decembrie se estimează o încălzire uşoară de la o zi la alta, până la temperaturi maxime ce vor coborî până la -4 grade, dar şi minime cuprinse între -10 şi -4 grade, în medie. Probabilitatea pentru ninsori, cu caracter local şi în general slabe, va fi ridicată în perioada 22-23 decembrie. Prezentele estimări indică pentru sfârşitul anului o probabilitate în creştere pentru precipitaţii predominant sub formă de ninsoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri