Reporterii străini sunt impresionaţi de zecile de mii de oameni care şi-au plâns ultimul suveran şi de lista lungă a Caselor Regale din Europa ce au trimis reprezentanţi la Bucureşti.

FOTO: Octav Drăgan

„Regele Mihai a fost condus pe ultimul drum ca un erou naţional”, titrează presa internaţională.

Prin marile agenţii de presă Reuters, Associated Press şi France Presse, informaţii şi imagini de la funeraliile Regelui Mihai au ajuns în toată lumea.

BBC: „Funeralii de stat pentru ultimul rege al României, Mihai I, au avut loc la Bucureşti. Zeci de mii de oameni s-au adunat pentru a urmări trecerea cortegiului pe străzile capitalei. Regele Mihai I, care a murit săptămâna trecută la 96 de ani, a fost obligat să abdice de liderii comunişti ai României acum aproximativ 70 de ani.”

BBC a descris pe larg funeraliile regelui Mihai, a amintit toate etapele vieţii monarhului şi gradul de rudenie pe care o avea cu familia regală a Marii Britanii.

Nick Thorpe – corespondent BBC: „Mihai provenea din Casa de Hohenzollern şi era văr de-al treilea cu regina Elisabeta a II-a. Mihai a ajuns prima dată pe tron când avea doar cinci ani, în 1927. De atunci, a fost contemporan cu 16 preşedinţi americani şi opt papi. Este cunoscut pentru că a întors armele împotriva naziştilor şi a alăturat România taberei Aliaţilor, în 1944, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”.

Cotidianul New York Times, citat de digi24.ro, scrie că „zeci de mii de români îl plâng pe fostul rege Mihai”, iar articolul amintiteşte şi momentul în care dispare monarhul din societatea noastră.

„Mihai se bucura de mare respect din partea românilor care îl vedeau în antiteză cu clasa politică actuală ce le aminteşte de sărăcie şi corupţie. (…) Moartea sa vine într-o perioadă de puternică diviziune în societatea românească. De-a lungul anului au avut loc proteste masive faţă de încercările Partidului Social-Democrat de a slăbi statul de drept şi lupta împotriva corupţiei”.

Reporterii de la Daily Mail au scris „Oaspeţi de seamă: Prinţul Charles se alătură elitei regale a Europei la funeraliile lui Mihai I al României, în timp ce zeci de mii de oameni îl plâng pe monarhul care i-a sfidat pe nazişti, fiind forţat să abdice de comunişti.”

1 COMENTARIU

  1. Un lider PSD propune un referendum pe tema monarhiei: Totul e posibil(…)___—____”…tarile care au Monarhii, sunt dezvoltate…”-Sunt dezvoltate in comparatie cu Finlanda, etc., fara de Romania sunt SUPER-, sunt EXTREM DE DEZVOLTATE… Insa aceasta declaratie nu este nimic altceva decat graba de a gasi rapid optiunea salvatoare a dezastrului republican, mai ramane doar problema alegerii, margareta si duda, sau Principele Nicolaie, va castiga cel care va da cele mai sigure garantii ca va fi lacheul republicanilor travestiti in monarhisti…Monarhie salvatoare? DA, insa numai cu infuzie-la varf-Engleza…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here