Caută
Close this search box.

Nikki Haley dovedește cum a încălcat Iranul rezoluțiile ONU

Ambasadoarea americană la Naţiunile Unite, Nikki Haley, va ţine o conferinţă de presă joi la orele 16.30 GMT, la Washington, pentru a prezenta „dovezi incontestabile” ale încălcărilor rezoluţiilor ONU de către Iran, în special în Orientul Mijlociu, au anunţat miercuri serviciile sale, relatează AFP.

Nikki Haley

Diplomata americană „va pune în lumină concluziile recente” ale unui raport al ONU privind rachetele trase de rebelii yemeniţi houthi spre Arabia Saudită.

În acest document, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, prezintă activitatea experţilor Organizaţiei care au putut inspecta între 17 şi 21 noiembrie resturi de rachete şi întrebările lor legate de posibila origine iraniană a anumitor componente.

„Designul, caracteristicile şi dimensiunile componentelor inspectate de experţi coincid cu elemente create şi fabricate pentru racheta (iraniană) Qiam-1”, au afirmat specialiştii, reamintind că embargoul asupra armelor pentru Yemen este în vigoare din aprilie 2015. „Nicio dovadă” nu a putut fi, totuşi, strânsă „despre identitatea vreunui intermediar sau a furnizorului” acestor componente pentru rebelii houthi, au mai precizat ei.

„Secretariatul ONU continuă să analizeze informaţiile adunate şi va prezenta o dare de seamă Consiliului de Securitate în timp util”, a adăugat Antonio Guterres în raport.

La începutul săptămânii, revista Foreign Policy a dezvăluit că, dacă experţii consideră că anumite componente au putut fi fabricate în Iran, ei au indicat, de asemenea, în concluziile lor confidenţiale că au găsit elemente de origine americană.

În cursul intervenţiei sale, Nikki Haley „va puncta acţiunile destabilizatoare ale Iranului în Orientul Mijlociu şi în alte zone ale lumii”, au mai adăugat serviciile sale într-un comunicat. Diplomata „va dezvălui dovezi incontestabile spre încălcările deliberate de către Iran a obligaţiilor sale internaţionale şi încercările nereuşite pentru a le ascunde”, a precizat documentul.

La începutul lui noiembrie, Nikki Haley, cu rang de ministru în Statele Unite, a acuzat deja Iranul că, în pofida embargoului ONU, a furnizat rachete rebelilor houthi în război împotriva guvernului susţinut de o coaliţie arabă condusă de Riad.

Iranul a recunoscut că acordă sprijin politic rebelilor houthi, dar a dezminţit constant că le furnizează ajutor militar.

Foto: cbsnews.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri