Caută
Close this search box.

Nou proiect de autonomie a Ținutului Secuiesc, depus la Parlament: E o chestiune de onoare

După ce au primit cadou Legea privind înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureș, unii lideri maghiar plusează, aducând din nou în discuţie Legea privind Autonomia Ținutului Secuiesc.

Ei susțin că e timpul unei autonomii ca în Catalonia și au depus în acest sens și un proiect de lege în Parlamentul României. József Kulcsár-Terza (unul din inițiatorii înființării Liceului Romano-Catolic din Târgu-Mureș), deputat din microregiunea istorică Trei Scaune, a înregistrat proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc ca iniţiativă legislativă individuală la Camera Deputaţilor.

Preşedintele organizaţiei Trei Scaune a Partidului Civic Maghiar (PCM), care şi-a obţinut mandatul de deputat pe lista Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), a informat presa despre acţiunea lui printr-un comunicat, citat de stiripesurse.ro.

“Am încredere că gestul meu nu va însemna doar aducerea cauzei Ţinutului Secuiesc în atenţia Parlamentului, ci va oferi posibilitatea ca şi naţiunea majoritară să recunoască şi să accepte dreptul nostru la deplină libertate naţională în urma unui dialog clădit pe argumente”, afirmă politicianul PCM.

El şi-a exprimat convingerea că secuii au dreptul la autodeterminare internă, ce le-a fost promisă în Declaraţia de la Alba Iulia adoptată în data de 1 decembrie 1918, iar reprezentanţii aleşi ai comunităţii secuieşti trebuie să profite de orice ocazie pentru a semnala această voinţă comună.

“Sunt membru al CNS şi consider că proiectul trebuia depus. Când să solicităm respectarea promisiunilor de la Alba Iulia dacă nu acum, înaintea anului centenar?”

Politicianul a înaintat Parlamentului Statutul de Autonomie a Ţinutului Secuiesc în forma în care a fost elaborat şi adoptat de către Consiliul Naţional Secuiesc (CNS).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri