Caută
Close this search box.

Președintele polonez îi acuză pe liderii Uniunii Europene de ipocrizie și minciună

Preşedintele polonez Andrzej Duda a acuzat liderii UE că „mint” când afirmă că reforma justiţiei din Polonia ameninţă statul de drept şi standardele democratice, la câteva ore după declanşarea de către Bruxelles a unei proceduri ce ar putea duce la suspendarea drepturilor de vot ale Varşoviei în UE.

Președintele polonez, Andrzej Duda

Într-un interviu pentru un post privat de televiziune, Duda a declarat că este multă „ipocrizie” în decizia UE, insistând că schimbările privind sistemul justiţiei sunt constituţionale şi consolidează democraţia din Polonia, potrivit site-ului cotidianului The Washington Post.

„Mulţi reprezentanţi ai instituţiilor europene pur şi simplu spun neadevăruri despre Polonia. Ei mint”, a afirmat liderul de la Varşovia.

Comisia Europeană a propus miercuri la prânz Consiliului Uniunii Europene să adopte o decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez.

Experţii Comisiei Europene afirmă că noile măsuri legislative din Polonia subminează independenţa justiţiei, oferindu-i ministrului Justiţiei dreptul de a numi şi de a destitui judecători ai instanţelor superioare. Bruxellesul denunţă şi reformele privind funcţionarea Tribunalului Constituţional din Polonia.

Decizia Comisiei Europene de a lansa procedura de sancţionare a Poloniei în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE „nu are nicio valoare”, fiind motivată politic, acuză Partidul Lege şi Justiţie (PiS, centru-dreapta), aflat la guvernare la Varşovia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri