Când ne împărtăşim, preotul ne dă cuminecătura cu linguriţa. Dar Regele Mihai avea dreptul să o ia cu mâna proprie. N-a uzat însă niciodată de această prerogativă. Din smerenie.

FOTO: Facebook

„În Biserica Ortodoxă, Regele Mihai a fost episcop auxiliar, episcop al treburilor din afară – în virtutea unei legături ce durează tocmai din preajma Sinodului IV Calcedon din 451.
Nu a fost episcop prin hirotonire, dar funcţia sa nu era simbolică, ci reală, concretă. A fost ultimul om în viaţă de pe planetă care avea acest drept.

Regele Mihai era singurul moştenitor al Bizanţului în viaţă. Dar singurul şi între cei patru regi ai României. Primii doi regi unşi de Biserica noastră erau catolici – Carol I şi Ferdinand. Carol al II-lea era ortodox, aşa cum spunea Constituţia din 1923, dar nu a fost uns rege niciodată în biserică.

Sunt trei prerogative foarte importante pe care numai el le păstrează – nu are cum să le transmita direct.

1. Regele Mihai, în calitatea sa de episcop al treburilor din afară, putea intra în Sfântul Altar prin Sfintele Uşi Împărăteşti, drept pe care nici preotul nu-l are, ci numai episcopul.

2. Când ne împărtăşim, preotul ne dă cuminecătura cu linguriţa. Dar Regele Mihai avea dreptul să o ia cu mâna proprie. N-a uzat însă niciodată de această prerogativă. Din smerenie.

3. Regele era cel care înmâna cârja unui ierarh, mitropolit, episcop – este un obiect simbolic al puterii.”, scrie Principele Nicolae pe contul său de Facebook.

163 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 3 =