Caută
Close this search box.

Rex Tillerson, într-un nou tur european

Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, începe luni un turneu european de cinci zile, care va include Bruxellesul (Belgia), Viena (Austria) și Parisul (Franța), pe fondul zvonurilor legate de o posibilă demitere a sa de către președintele Donald Trump, informează EFE.

Rex Tillerson

Aceasta ar fi a șaptea vizită în Europa a lui Tillerson ca șef al diplomației americane și are ca obiectiv „reiterarea angajamentului țării cu alianța transatlantică și apărarea nu doar a instituțiilor occidentale, ci și a Occidentului drept comunitate de interese și valori împărtășite”.

Vizita lui Tillerson începe pe 4 decembrie la Bruxelles, unde șeful diplomației americane va avea o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după care va asista la reuniunea miniștrilor de externe ai alianței, pe 5 și 6 decembrie. Tillerson se va întâlni și cu șefa diplomației europene, Federica Mogherini, și cu omologii săi din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, cu care va discuta despre „marile chestiuni globale de cooperare”.

La 7 decembrie, la Viena, Tillerson va lua parte la consiliul de miniștri al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Totodată, șeful diplomației americane va purta discuții cu omologul său austriac, Sebastian Kurz, cu care va aborda teme precum „combaterea extremismului violent, reducerea proliferării nucleare, promovarea reformelor economice și democratice în Balcanii de Vest și adâncirea relațiilor bilaterale în sfera comerțului”, potrivit unui comunicat difuzat de Departamentul de Stat al SUA. În marginea acestei reuniuni, Tillerson are programată și o întâlnire cu omologul său rus Serghei Lavrov, cu care ar urma să abordeze teme precum Coreea de Nord, Ucraina și Siria.

Ultima oprire a lui Tillerson va fi la Paris, unde se va întâlni cu „lideri importanți” cu care va discuta despre „cooperarea profundă în domenii de interes reciproc în întreaga lume, precum Siria, Iran, Liban, Libia, Coreea de Nord și Sahel, dar și alte chestiuni de interes bilateral”.

Foto: sputniknews.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri