Caută
Close this search box.

România va fi injectată cu bioxid de carbon

Guvernul a aprobat Strategia Naţională a României privind Schimbările Climaterice 2013 – 2020 (SNRSC). Printre proiectele privind combaterea poluării se numără şi… injectarea României cu bioxid de carbon. Metoda a fost experimentată deja cu succes la termocentrala de la Turceni.

Strategia a fost adoptată pentru a alinia legislaţia românească la cea europeană în domeniul combaterii poluării, sursa încălzirii globale care afectează astăzi planeta. Conform datelor oficiale, în actualul ritm de poluare, în România este aşteaptă o încălzire medie anuală între 0,5°C şi 1,5°C pentru perioada 2020-2029 şi între 2,0°C şi 5,0°C pentru 2090-2099.

Din cauză că vinovatul principal este industria care elimină bioxid de carbon în atmosferă, strategia se referă în special la diminuarea acestui tip de poluare. Una dintre metode constă în captarea bioxidului de carbor emis de unităţile poluatoare şi injectarea lui, sub presiune, în structuri geologice care îl ţin “prizonier” în subteran. Metoda a fost experimetată la termocentrala Turceni, unde gazele produse prin arderea cărbunelui au fost captate şi împinse sub pământ. Prin acestă metodă producţia de energie electrică prin metoda termocentralelor nu mai este una poluantă.

În următoarea etapă bioxidul de carbon va fi injectat şi în zăcămintele de petrol şi gaz epuizate pentru a le „stoarce” de tot ce a a mai rămas în ele.

Metoda poate dubla rezervele de ţiţei ale României

Tehnologia extractivă de până acum nu putea scoate la suprafaţă decât 30% dintr-un zăcămintele de petrol. Restul a rămas în pământ. Prin injectarea în acea pungă subteranăde ţiţei, considerată epuizată, a unui amestec de bioxid de carbon şi apă sub presiune, se poate recupera o cantitate la fel de mare ca şi cea extrasă până acum, iar petrolul eliminat este înlocuit de bioxidul de carbon care se stochează în subteran. Se rezolvă astfel două probleme dintr-o singură investiţie: cea legată de poluare şi cea a zăcămintelor de ţiţei. Raportat la cât petrol mai avem, prin aceată metodă rezervele exploatabile de petrol pot fi aproape dublate. Metoda este aplicabilă şi în cazul zăcămintelor de gaze naturale.

OMV Petrom investeşte 450 de milioane de euro pentru revigorarea zăcămintelor de petrol

Rezervele exploatabile actuale ale României sunt acum de aproximativ 600 de milioane de barili de petrol (un metru cub = 6,28 barili). Prin injectarea cu bioxid de carbon, rezerva exploatabilă ar putea ajunge la un miliard de barili. Menţionăm că OMV Petrom a anunţat că investeşte 450 de milioane de euro pentru a aplica acestă tehnologie la unele zăcămintelor considerate epuizuate.

Nu peste tot în Europa există structuri geologice care se pretează la injectarea cu bioxid de carbon. Acestea se găsesc în România, Polonia, Germania, Danemarca, Anglia, Franţa şi Spania. Există un plan european care urmăreşte realizarea unei reţele continentale de conducte care să preia bioxidul de carbon din toate unităţile poluatoare şi să îl conducă în zonele unde existră posibilitatea stocării geologice sub presiune.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri