Caută
Close this search box.

Sănătatea în pericol! Medicii de familie nu mai pot acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate

Medicii de familie anunţă că, începând cu data de 3 ianuarie 2018, nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, ca urmare a nesemnării actelor adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară.

„Societatea Naţională de Medicină Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie anunţă că începând cu data de 3 ianuarie 2018, cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, ca urmare a nesemnării actelor adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate judeţene”, conform unui comunicat de presă al Societăţii.

În 15 noiembrie, medicii de familie au protestat în Piaţa Victoriei împotriva sistemului de sănătate.

La acel moment, arată sursa citată, premierul Mihai Tudose şi-a manifestat disponibilitatea pentru dialog şi, în prezenţa Ministrului Sănătăţii, Ministrului de Finanţe, preşedintelui interimar al CNAS şi ministrului Dialogului Social a decis formarea unui grup de lucru cu scopul de a răspunde solicitărilor medicilor de familie.

„La mai bine de o lună de atunci constatăm că principalele revendicări nu şi-au găsit rezolvarea. Cu excepţia unor minime cosmetizări ale proiectului de Contract-cadru viitor, rezultatele discuţiilor purtate în ultima lună sunt doar promisiuni, amânări, prevederi echivoce, propuneri rămase în analiză şi refuzuri nejustificate ale propunerilor organizaţiilor medicilor de familie. În locul unei creşteri a procentului alocat asistenţei medicale primare de la 5.77% la 10% din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, administrat de CNAS, proiectul de buget pentru anul 2018 aflat în acest moment în dezbatere în Parlamentul României, prevede o stagnare la 5.8%” conform reprezentanţilor medicilor de familie.

Potrivit sursei menţionate, cei responsabili de reglementările din sistemul de sănătate şi de asigurarea unei finanţări corecte a segmentului de asistenţă medicală primară „dovedesc o disponibilitatea extrem de redusă de a modifica ceva consistent”.

„Se constată la propriu că autoritatea Prim-Ministrului României este sfidată de funcţionărimimea unui sistem inert şi rigid, incapabil de ameliorări de substanţă! Deşi medicii de familie sunt baza piramidei sistemului public de sănătate, CNAS, Guvernul şi Parlamentul României aleg să ignore soarta a peste 25 000 de medici şi asistenţi medicali care oferă servicii medicale întregii populaţii a României. De aceea, organismele reprezentative ale medicilor de familie, parteneri în Coaliţia Solidari pentru Sănătate consideră această atitudine o jignire majoră adusă pacienţilor şi profesioniştilor din medicina familiei”, conform medicilor de familie.

Un răspuns

  1. Medicina particulara nu este pentru tari ca Romania, decat daca recunoasteti ca se face pe apartenenta la clasele si castele sociale, altfel majoritatea romanilor nu-si pot permite servicii de calitate, pentru ca medicina efectiva ESTE SCUMPA si (in mare parte) NU produce nimic, numai tarile cu economii puternice pot suporta asemenea costuri, in care sunt inglobate si cercetarea(extrem de scumpa si pe durate chiar de ani pentru un singur produs, sau verificarea unei noi tehnologii, test, etc.) cat si productiile de medicamente…Tocmai pentru aceasta, lucrurile cu adevarat bune(medicamente, tehnologie si echipament medical, etc.) , vin din tarile bogate iar acestea sunt bogate prin munca eficienta si distributie sociala corecta a profitului…Dar si intre aceste tari, tocmai pentru a preveni serviciile preferentiale, s-a optat pentru o medicina sociala, de masa, in care toata populatia este acoperita(din taxe) si serviciile medicale nu sunt interesate(nici nu au dreptul sa intrebe, exceptie la bolile corelate cu munca) cine esti, ce lucrezi(daca…) sau ce salariu ai, etc., toata lumea este tratata cu aceiasi deferenta si -s-a notat deja, rezultatele sunt excelente( vazi tarile scandinave, Olanda,Canada, Uruguay, etc.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri