Caută
Close this search box.

Sute de mii de copii vor primi o gramadă de bani. Vezi despre ce e vorba

Copiii nascuți după data de 9 februarie 2011 ar trebui sa primească de la stat o sumă de 500 de euro, bani de educație, conform Legii educației.

Deși banii ar fi trebuit acordati inca din 2013, autoritatile au tot amânat aplicarea prevederii legale care le ofera copiilor acest drept. Din pacate, banii nu vor fi dati nici in 2018, acest lucru fiind stabilit printr-un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial. O noua amanare a fost stabilita prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 90/2017 privind unele masuri fiscal-bugetare, publicata deja in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 973 din 7 decembrie 2017 si aplicabila pentru anul urmator, conform avocatnet.ro. Totusi, copiii ar putea primi acesti bani abia din 1 ianuarie 2019, daca autoritatile nu vor decide atunci asupra unei noi amanari.

Cei 500 de euro vor fi depusi de autoritati, in baza certificatului de nastere, intr-un cont de depozit („cont pentru educatie permanenta”) deschis la Trezoreria Statului, pe numele copilului, de catre oricare dintre parinti, imputernicitul acestora sau reprezentantul legal. in plus, si parintii vor avea posibilitatea sa depuna bani in acest cont, iar pentru sumele aflate la Trezorerie se va plati o dobanda anuala din bugetul statului. Practic, titularul contului va fi copilul, el urmand sa fie singura persoana care va putea sa retraga sume, incepand de la varsta de 16 ani si cu acordul expres al parintilor: „Titularul contului este singura persoana care poate solicita sume din contul pentru educatie permanenta, incepand cu varsta de 16 ani si cu acordul expres, dupa caz, al parintilor, al tutorelui sau al reprezentantului legal. Trezoreria Statului elibereaza vouchere echivalente in valoare cu sumele solicitate”, scrie in lege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri