Caută
Close this search box.

Theresa May, din nou cu un „sentiment de optimism” în negocierile Brexit

Găsirea unui compromis legat de Brexit a trezit „un nou sentiment de optimism” pentru continuarea negocierilor în vederea unui acord comercial între Londra și Bruxelles, a afirmat premierul britanic, Theresa May, relatează AFP.

„Bineînțeles, nimic nu este încheiat atât timp cât nu s-a încheiat totul”, potrivit unui fragment din discursul pe care Theresa May urmează să îl țină luni în fața Camerei Comunelor și transmis de serviciile sale.

„Cred că în prezent există un nou sentiment de optimism în discuții”, a adăugat ea, potrivit Agerpres.

Vineri, Comisia Europeană și Marea Britanie au ajuns în cele din urmă la un acord asupra modalităților divorțului după luni de negocieri tensionate, deschizând calea discuțiilor comerciale pentru viitorul după Brexit-ul prevăzut la sfârșitul lunii martie 2019.

Theresa May a menționat că are speranța „fermă” că acest compromis va fi validat de șefii de stat și de guvern ai UE în cursul summitului european de la 15 decembrie, pentru a se putea concentra asupra edificării „unor noi relații economice și de securitate ambițioase” între Londra și Uniunea Europeană.

Acordul de vineri prevede plata de către Marea Britanie a unei sume între 40 și 45 de miliarde de euro pentru ștergerea obligațiilor față de UE, păstrarea drepturilor expatriaților europeni dincolo de Canalul Mânecii și garantarea unei frontiere deschise între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda.

„Nu este vorba despre un Brexit dur sau moale”, potrivit discursului premierului britanic.

Cu acele ocazii ea a pledat pentru retragerea țării sale din piața unică europeană la finalul unei perioade de tranziție de aproximativ doi ani.

Foto: businessinsider.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri