Premierul Mihai Tudose i-a cerut, miercuri, ministrului Sănătății, Florian Bodog, ca într-o săptămână să rezolve problemele în domeniul aprovizionării cu medicamente.

„Astăzi am avut o întâlnire dimineață cu domnul ministru Bodog, cu toți factorii responsabili sau care ar fi trebuit să fie responsabili în domeniul aprovizionării cu medicamente ai acestei țări. Eu rămân la opinia mea că nu toți sunt foarte responsabili și am convenit împreună cu domnul ministru că de astăzi nu mai este loc de explicații și că nu există nicio explicație pentru un deces într-un spital cauzat de lipsa unui medicament”, a declarat Tudose la începutul ședinței de guvern.

Potrivit șefului Executivului, se poate ajunge până la plângere penală pentru neîndeplinirea obligațiilor de serviciu.

„Partea cea mai blândă este plecarea acasă mergând până la plângere penală pentru neînfăptuirea obligațiilor de serviciu la cei responsabili, cu schimbări legislative acolo unde este cazul. Termenul este o săptămână pentru a regla aceste lucruri, domnul ministru, vă readuc aminte că nu acceptăm prelungiri de termen”, i-a mai transmis Tudose lui Bodog.

Miercuri dimineață, premierul Tudose l-a convocat, la Palatul Victoria, pe ministrul Bodog pentru discuții cu privire la lipsa imunoglobulinei de pe piața din România. La întâlnire au fost convocați și șefii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Agenției Naționale a Medicamentului. De asemenea, la discuții au participat reprezentanți ai distribuitorilor de medicamente.

După întâlnire, medicul Alexis Cochino, imunolog pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului din București, a declarat că Guvernul va propune săptămâna viitoare o ordonanță de urgență pentru suspendarea pe timp limitat a taxei de clawback pentru produse din plasmă.

„Săptămâna viitoare se va propune o ordonanță de urgență pentru suspendarea, pe timp limitat, a taxei de clawback pentru produse din plasmă, ceea ce i-a făcut pe distribuitorii producătorilor să promită că asta îi va readuce pe piață. Cel mai rapid (…), chiar din această lună, unul dintre distribuitori va aduce 900 de flacoane, ceea ce ar trebui să acopere necesarul pentru cel puțin o lună pe imunodeficiențe și urgențe majore, urmând ca din ianuarie să fie aduse 2.000 de flacoane de către același distribuitor”, a spus medicul, la finalul întâlnirii cu premierul.

63 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 6 =