Caută
Close this search box.

”RO-ALERT”, sistem de avertizare în caz de cutremur sau dacă românii…se răscoală

IGSU a dat startul primelor teste ale sistemului de avertizare a populației în situații de urgență. Acesta va permite informarea rapidă a cetăţenilor aflaţi în zonele cu risc major de dezastre. Riscurile majore, definite oficial, sunt: cutremure, inundații, incendii, incidente chimice, bacteriologice și… răscoale.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a început testarea sistemului de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”. Practic, în zonele unde se vor realiza verificările, pe terminalele conectate la rețelele operatorilor de telefonie mobilă din România vor apărea notificări cu mesajul „Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT”.

Sistemul de avertizare a populației, care urmează să fie implementat cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale și operatorilor de telefonie mobilă, va permite informarea rapidă a cetăţenilor aflaţi în zonele cu risc major de dezastre, pentru adoptarea unui comportament adecvat necesar asigurării autoprotecţiei în caz de urgenţă majoră. Care ar fi aceste riscuri?

”Riscuri sociale cu potenţial catastrofic sever”

Anual, inspectoratul Genral pentru Situații de Urgență actualizează Planurile de Analiză și Acoperire a Riscurilor (PAAR) pentru fiecare județ în parte, inclusiv Municipiul București.

În Capitala României, de exemplu, principalele riscuri de dezastre sunt: cutremure, inundații, incendii, incidente chimice, bacteriologice și… riscuri sociale. Adică riscuri de revoltă socială, mai pe românește: de răscoală!

Tematica răscoaleio ca potențial dezastru este curpins în Secţiunea a 5-a, numită ”Analiza riscurilor sociale”

Prin riscuri sociale se înţeleg riscuri majore care afectează un mare grup uman, acestea putând fi hazarde sau create de activitatea uamnă (proteste, boicoturi, schimbări de regimuri politice etc.) și care au consecințe sociale (schimbări în viața omului) cu potenţial catastrofic sever, spune PAAR.

Mișcările sociale cu risc mare pot apărea din cauza sărăcie

”Riscul social„ poate apărea în București pe timpul manifestărilor sociale de protest datorate stărilor de frustrare, nemulţumiri sociale şi incertitudini salariale, dar și ”pe timpul manifestărilor ale unor mase de oameni cu nivel de trai redus (acutizare tensiuni) în zonele defavorizate ale Municipiului Bucureşti – Ferentari / Zăbrăuţi, Prelungirea Ferentari / Iacob Andrei, Giuleşti Sârbi / Săbăreni”.

”Având în vedere situaţia conflictuală existentă pe plan internaţional putem aprecia ca, la nivelul Municipiului Bucureşti, riscul social este foarte mare”, mai spune docuemntul IGSU.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri