Caută
Close this search box.

Specialiștii prevestesc vremuri grele: ”Căpușarea bugetului public a devenit singura politică de stat”

Comisia Europeană (CE) a recomandat României să revină la deficitul structural de 1% din PIB, ceea ce ar putea însemna, în practică, reducerea substaţială a deficitului bugetar stabilit în anul 2017 la aproape de 3% din PIB. Producem puțin și cheltuim mult, în baza unor împrumuturi. Așa nu mai merge, spune CE.

Comisia a emis un avertisment la adresa României în 2017 întrucât a fost observată o abatere semnificativă de la obiectivul bugetar pe termen mediu. Deficitul bugetar înseamnă că partea de cheltuieli din buget depășește partea de încasări – iar țara noastră trăiește din împrumuturi. De ce?

Consumul nu poate susține PIB-ul la nesfârșit, ca farsă bugetară

”Din punt de vedere economic, politicienii au în cap o singură soluție: cheltuim mult și crește Produsul Intern Brut (PIB). Săpatul și astupatul unei gropi este considerat tot  PIB, dar asta nu înseamnă creștere economică, ci căpușarea bugetului public, care a devenit singura politică de stat. Este motivul pentru care nu avem atragere de fonduri europene sau planuri de investiții: nu ne interesează decât cheltuirea aiurea a bugetul public. Au introdus marota cu fondurile europene care nu se mai accesează de teama DNA! Te temi de procuror când ai încălcat legea, altfel, nu!”, este de părere economistul George Vulcănescu 

”Omul potrivit nu este la locul potrivit”

”Eu cred că la baza situației din România stă lipsa de competență. Politicienii și-au pus rudele și prietenii în toate posturile din ministere, chiar și în posturile tehnice. Multe din necazurile statului român vin din faptul că omul portivit nu se află la locul potrivit. Sunt schimbați specialiștii din posturi cheie cu persoane care nu au pregătirea necesară. Așa a apărut, la un moment dat, șef peste o direcție importantă din Minsiterul Transporturilor un absolvent de teologie. Fondurile europene și investițiile se fac după planuri – cine să le conceapă, în domeniul transporturilor, ca exemplu, un preot?”, a spus dr. ing. Iona Sebeșan, profesor universitar de material rulant la PolitehnicaBucurești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri