Caută
Close this search box.

Egipt: Măsuri ample de securitate pentru slujba de Crăciun a creștinilor copți

Credincioşii copţi din Egipt au sărbătorit sâmbătă liturghia de Crăciun într-o nouă catedrală sub înalte măsuri de securitate, după un an marcat de atacuri jihadiste sângeroase asupra acestei comunităţi creştine, relatează AFP.

Foto: thenational.ae

Preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, a ţinut un scurt discurs înainte de începerea liturghiei, prezidată de Tawadros al II-lea, Papă şi Patriarh al Bisericii Copte, urându-le creştinilor un Crăciun fericit şi dându-le asigurări că ţara va învinge în lupta împotriva jihadiştilor.

Creştinii de rit oriental sărbătoresc Crăciunul duminică.

„Voi sunteţi familia noastră, sunteţi ai noştri, suntem uniţi şi nimeni nu ne va diviza”, a declarat şeful statului egiptean, arată Agerpres.

Poliţia a blocat căile de acces din jurul catedralei situate în noua capitală administrativă, în prezent în construcţie la est de Cairo.

Preşedintele al-Sisi a ţinut să sublinieze că această catedrală este un „mesaj de pace şi de dragoste către lume”.

Măsurile de securitate au fost întărite în bisericile din ţară înaintea liturghiilor, după o serie de atentate în care, din 2016, şi-au pierdut viaţa peste 100 de creştini.

Cel mai recent, un atac armat care a fost revendicat de gruparea Stat Islamic, a făcut nouă morţi într-o biserică la sud de Cairo, săptămâna trecută.

Aceste atacuri se înscriu într-un ciclu de violenţe care zguduie Egiptul după 2013 şi destituirea de către armată a preşedintelui islamist Mohamed Morsi, care a provocat o insurecţie jihadistă în special în nordul Peninsulei Sinai.

Sute de poliţişti şi soldaţi, precum şi civili au fost ucişi. În Peninsula Sinai, sute de egipteni de confesiune creştină au fost constrânşi să fugă.

Creştinii copţi reprezintă circa 10% din cei 96 de milioane de locuitori ai Egiptului şi sunt răspândiţi în întreaga ţară. Ei sunt slab reprezentaţi în guvern şi se simt marginalizaţi, mai scrie AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri