Caută
Close this search box.

Invitațiile Doamnei Pictura: Anita Rădulescu în repere geografice și istorice

s

Sigur, alții merg să se refacă în străinătate, am o prietenă, spre exemplu, cu fiul plecat în concediul în …Guadelupa, dar eu încă prefer o ieșire de câteva zile la Bușteni, din mai multe puncte de vedere. Este aproape de casă, are aer proaspăt,  castel și găsești cazare chiar lângă gară.

d
Anita Rădulescu în mijlocul lucrărilor sale.  Imagine din arhiva personală

Apoi, la Centrului Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni, sunt mereu expoziții de pictură și sculptură, concerte, spectacole de muzică, multe concursuri de șah, adică un mediu în care mă simt și eu bine. De multe ori, m-am întâlnit aici cu doamna Anita Rădulescu, pe care o cunosc de mult timp din expozițiile bucureștene. Acum două zile, seara pe la ora 20, mă sui în troleibuzul 79 de la Piața Romană. Curios, a venit foarte repede, iar în interior doar trei călători. Unul dintre ei era chiar Anita Rădulescu, venea de la Gara de Nord, după un drum nou la Bușteni, unde are o locuință de vacanță și creație. Povestește cum a fost atacată de hoți, ce expoziții noi mai sunt, ce fac prietenii comuni, etc.

Anita Rădulescu și Ana Ranete. Imagine din arhiva personală

Rememorez câteva dintre expozițiile sale la care am vorbit la vernisaj, întâlniri la alte evenimente din lumea artelor vizuale. Din toate transpare portretul unui artist dinamic, prezent în multe locuri, cu lucrări ce se memorează ușor prin reperele lor geografice, ori istorice. Astfel, tablourile sale ilustrează locuri superbe din București și Bușteni, ori alte locuri de pe Valea Prahovei.

d
Poftiți la expoziție! Imagine din arhiva personală

Au rămas în tezaurul amintirilor mele mai multe imagini cu Castelul Cantacuzino din Bușteni în viziunea Anitei Rădulescu.

Copilăria sa este legată mereu de artele frumoase, apoi au urmat anii de studiu  1975 – 1980 la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, sub îndrumarea atentă a unor artiști ca Ion Bițan și Marin Petrescu.

a
Lucrare de Anita Rădulescu

La Cercul Militar Național din București, ori în superbele spații expoziționale din Parcul Herăstrău, am văzut tablouri cu așezări prahovene ca Bușteni, Breaza, Sinaia, Caraiman, Poiana Țapului, dar și de cele ale Oltului, Cozia, sau chiar de împrejurimile Bucureștiului, Complexul Lebăda.

d
Cu un admirator. Imagine din arhiva personală

După peisaje vin portretele – este și un autoportret renumit al ei – naturile statice cu flori, animalele, tot felul de teme interesante.

d
Lucrare de Anita Rădulescu
dd
Lucrare de Anita Rădulescu
dd
Lucrare de Anita Rădulescu

Seriile sale intitulate Sozopol, Cazinoul din Constanța, Casa lui Anton Pann sau Meteora dau clar atmosfera locurilor.

Drumurile au continuat în Germania și Norvegia cu expoziții semnalate de presa locală.

Așa a fost acumulată suma tablourilor sale. Pentru doamna Anita Rădulescu anul 2018 să fie cu multe bucurii autentice!

Dar și pentru dumneavoastră, cititorii acestor rânduri!

Un răspuns

  1. Mulțumesc pentru frumoasa prezentare Domnule Bunescu! Va doresc un An Bun!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri