Caută
Close this search box.

Mexic: Noi focuri de armă în Acapulco și Los Cabos soldate cu 18 morți

Cel puţin 18 persoane au fost ucise în confruntări armate la sfârşitul săptămânii trecute în Acapulco şi Los Cabos, două staţiuni balneare de pe coasta Pacificului în Mexic, majorând astfel numărul de victime ale valului de violenţe care se înregistrează în centrele turistice ale acestei ţări, informează luni AFP.

La Acapulco (provincia Guerrero, sud), un grup de miliţii ce se opun unui proiect de construcţie a unui baraj a atacat duminică dimineaţa în zori locuitori ai satului La Concepcion, adunaţi pentru o sărbătoare.

Atacul armat s-a soldat cu opt morţi, potrivit unui oficial al securităţii din provincie, Roberto Alvarez Heredia. După aceasta, membrii miliţiilor au atacat încă o dată, de data aceasta membri ai armatei şi poliţiei desfăşuraţi în comună, însă au fost respinşi de forţele de ordine care au ucis trei dintre atacatori, potrivit lui Heredia.

Operaţiunea a permis arestarea a 30 dintre aceşti „gardieni comunitari”, precum şi a liderului lor Marco Antonio Suastegui Munoz, şi confiscarea a 580 de doze de canabis şi şapte arme, potrivit procurorului statului, Xavier Olea.

Sâmbătă seara, o confruntare între ucigaşi plătiţi şi militari ai marinei mexicane s-au soldat cu şapte morţi la San Jose del Cabo, în regiunea Baja California Sur, nord-vest, potrivit Parchetului local.

Regiunea Baja California Sur, zonă balneară frecventată de turişti americani, canadieni şi europeni, traversează de mai multe luni un val crescând de violenţe legate de crima organizată.

Marţea trecută, o familie formată din cinci persoane a fost ţinta unui raid al unei grupări armate, în care cei doi părinţi au fost ucişi, iar cei trei copii ai lor au fost răniţi.

Potrivit cifrelor oficiale, 499 de oameni au fost asasinaţi în Baja California Sur în perioada ianuarie-noiembrie 2017, cifră care s-a dublat comparativ cu anul precedent.

Cartelele care operează în Mexic, cum sunt cel din Sinaloa sau Nueva Generation, îşi dispută în mod violent controlul asupra teritoriilor pentru cultivarea şi traficarea de droguri precum canabis şi opiu, dar şi zonele turistice pentru vânzarea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri