Caută
Close this search box.

VIDEO Cântăreața Lana Del Rey, acuzată de Radiohead că a plagiat celebra piesă ”Creep”

Cântăreaţa americană Lana Del Rey a anunţat că grupul rock Radiohead a demarat un proces prin care solicită să fie recunoscut ca autor al unuia dintre cântecele sale, din cauza unor asemănări pe care le-ar avea cu unul dintre cele mai cunoscute single-uri din repertoriul grupului britanic, celebrul single „Creep”, informează AFP.

Lana Del Rey. Foto: grammy.com

Cântăreaţa Lana Del Rey, în vârstă de 32 de ani, o artistă cunoscută – la fel ca trupa Radiohead – pentru muzica ei melancolică, i-a asigurat pe fanii ei că nu s-a inspirat din piesa „Creep”, lansată în 1992.

Controversele vizează cântecul „Get Free”, o piesă de pe cel mai recent album al artistei americane, intitulat „Lust for Life”, care debutează cu acorduri de chitară aproape identice cu cele din „Creep”, pe un tempo asemănător.

În ceea ce priveşte refrenul, există totuşi câteva diferenţe: „Creep” conţine riff-uri de chitară electrică pline de energie, care îi mobilizează pe ascultători, iar „Get Free” are un refren mai degrabă jucăuş.

Cântăreaţa a confirmat informaţiile despre existenţa acestui proces, după dezvăluirile făcute de tabloidul britanic The Sun, afirmând că ea le-a propus muzicienilor britanici o soluţie de compromis, însă ei doresc să fie creditaţi cu drepturi depline pentru „Get Free”.

„Am oferit până la 40% (pentru încasările obţinute de piesă, n.r.) în aceste ultime luni, însă ei nu acceptă decât 100%”, a declarat cântăreaţa americană pe Twitter.

„Avocaţii lor s-au arătat implacabili, aşadar vom regla această chestiune la tribunal”, a adăugat ea.

Contactat duminică de jurnaliştii de la AFP, agentul de presă al trupei Radiohead nu a dorit să facă un comentariu oficial pe această temă.

„Creep”, single-ul de debut al trupei Radiohead, lansat în 1992, a ajutat această formaţie din Oxford să devină celebră. De atunci, trupa britanică a evoluat spre un stil mai experimental şi interpretează arareori piesa „Creep” în concertele sale.

https://www.youtube.com/watch?v=yzP4kQhlPBY

În ultimii ani, industria muzicală a fost marcată de o serie de controverse generate de drepturile de proprietate intelectuală asupra unor cântece.

Cântăreţul englez Sam Smith a trebuit să adauge numele lui Tom Petty pe lista autorilor piesei sale „Stay with me” din cauza unor asemănări dintre acel single şi un cântec celebru din repertoriul muzicianului american – „I won’t back down”.

În 2015, un juriu a decis să atribuie moştenitorilor lui Marvin Gaye suma de 7 milioane de dolari după ce a decis că single-ul „Blurred Lines”, lansat cu doi ani înainte de acea dată de Pharrell Williams şi Robin Thicke, se inspirase din celebrul cântec soul „Got to Give It Up”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri