Caută
Close this search box.

Ambasadorul român la Budapesta, convocat de MAE ungar după declarațiile lui Tudose

Ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, a fost convocat de Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria după declarația făcută de premierul Mihai Tudose cu privire la Ținutul Secuiesc și autonomie.

Ambasadorul român la Budapesta, Marius Lazusca

Joi seară, premierul Mihai Tudose a afirmat că refuză orice dialog legat de autonomia unei părţi a României şi că discuţiile pe această temă sunt în afara legii.

„Am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”, a declarat premierul.

Aceasta este declarația care a făcut ca MAE ungar să-l convoace pe ambasadorul român în semn de protest. Ministrul de externe Peter Szijjarto a considerat inacceptabilă această formulare a oficialului român.

În cursul discuțiilor de vineri dimineață, ambasadorul român a încercat să dea explicații lingvistice referitoare la această declarație, însă nu au fost acceptate de autoritățile maghiare, relatează Digi24.

MAE de la Budapesta așteaptă explicații și scuze din partea Guvernului României.

Întrebat dacă Guvernul maghiar susține autonomia clamată de această minoritate, Peter Szijjarto a răspuns că trebuie discutat despre această chestiune, iar discuțiile nu fac posibile formulări de genul spânzurărilor și a altor amenințări.

„În calitate de român şi de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei părţi a României. Este o încălcare a Constituţiei acestei ţări, care garantează, încă de la primul alineat, unitatea şi indivizibilitatea statului român”, a mai spus premierul Mihai Tudose, joi seară.

El apreciază că „discuţiile despre autonomia Ţinutului Secuiesc sunt în afara legii şi nu merită luate în seamă”. În opinia sa, aceste discuţii reprezintă „doar o încercare de destabilizare a unităţii României în anul Centenarului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri