Caută
Close this search box.

Scandal în Franța: Gallimard se autocenzurează și suspendă publicarea pamfletelor antisemite ale lui Céline

Editura Gallimard a anunţat joi că suspendă proiectul publicării pamfletelor antisemite ale scriitorului Louis-Ferdinand Céline, intenţie care a stârnit o adevărata polemică în ultimele zile, în Franţa, informează AFP.

Céline. Foto: la-croix.com

”În numele libertăţii mele de editor şi a sensibilităţii la epoca în care trăiesc, suspend acest proiect, având în vedere că circumstanţele metodologice şi memoriale nu sunt întrunite pentru a-l realiza în linişte”, a precizat Antoine Gallimard într-un text adresat AFP.

Proiectul de reeditare a pamfletelor antisemite ”Bagatelles pour un massacre”, ”L’École des cadavres” şi ”Les beaux draps” a suscitat un val de controverse în special din partea lui Serge Klarsfeld, preşedintele asociaţiei Fiilor şi fiicelor deportaţilor evrei din Franţa.

Gallimard dorea să publice ”o ediţie critică” a pamfletelor ”fără nicio indulgenţă”.

”Pamfletele lui Céline aparţin istoriei antisemitismului francez cel mai infamant. Dar condamnarea lor la cenzură este un obstacol în calea punerii în lumină a originilor şi a semnificaţiei lor ideologice şi creează o curiozitate toxică acolo unde nu ar trebui să se manifeste decât facultatea noastră de judecată”, precizează editorul.

Dar, a adăugat acesta, ”înţeleg şi împărtăşesc emoţia cititorilor pe care perspectiva acestei ediţii îi şochează, răneşte sau îngrijorează din raţiuni umane şi etice evidente”.

Aceste texte constituie ”o incitare insuportabilă la ură antisemită şi rasistă”, a apreciat marţi Consiliul reprezentativ al instituţiilor evreieşti din Franţa (Crif).

Preşedintele Crif, Francis Kalifat, a făcut apel la editura Gallimard ”să renunţe la proiectul reeditării acestei opere violente şi antisemite”.

Foyo: bfmtv.com

‘Nu fusese fixată încă data publicării”, a reamintit Antoine Gallimard. Textele respective au fost redactate de autorul romanului ”Călătorie la capătul nopţii” între 1937 şi 1941.

Ar trebui să intre în domeniul public în 2031, la 70 de ani de la moartea scriitorului în 1961, iar atunci vor fi libere de drepturi de autor.

Pamfletele lui Celine nu au fost interzise în Franţa, dar nu au mai fost reeditate de la finele celui de-al Doilea Război Mondial. Mai întâi scriitorul, apoi văduva acestuia, Lucette Destouches, în vârstă de 105 ani, s-au împotrivit. Însă pot fi foarte uşor consultate pe internet sau cumpărate de la anticariat, fără a fi însoţite de un aparat critic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri