Caută
Close this search box.

Kelemen Hunor: Va fi un an greu, luptăm pentru apărarea identităţii. Bisericile maghiare cer o zi a Libertăţii Religioase

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că minoritatea maghiară din Transilvania luptă în secolul XXI pentru apărarea identităţii şi pentru dreptul de a-şi decide viitorul, sperând că membrii comunităţii nu vor „flutura lângă drapeluri”, aluzie la declaraţiile premierului Tudose.

FOTO: Mediafax

Hunor a declarat, sâmbătă, la Turda, la manifestările religioase organizate cu ocazia împlinirii a 450 de ani de ani de la proclamarea Edictului Libertăţii Religioase, că anul 2018 este şi va fi unul dificil.

„Viitorul nostru depinde de modul în care percepem trecutul. Anul 2018 este şi va fi un an dificil. Dacă în 1568 libertatea religioasă şi-a găsit rezolvarea, va fi uşor să găsim rezolvarea în acest an sau în viitorul apropiat pentru a răspunde cerinţelor minorităţii naţionale care îşi cere libertatea religioasă, de confesiune, de existenţă? Va fi uşor să înţelegem de ce există aceste cereri? În secolul XXI luptăm pentru dreptul de a menţine şi apăra identitatea şi a avea dreptul de a ne decide viitorul, iar având această libertate de a decide, sperăm că nu vom flutura lângă drapeluri, aşa cum ni s-a promis alaltăieri”, a spus Kelemen, făcând referire la afirmaţiile premierului Mihai Tudose, de zilele trecute.

Episcopii bisericilor tradiţionale maghiare din Transilvania cer Parlamentului României, al Ungariei şi Parlamentului European ca ziua de 13 ianuarie să fie sărbătorită ca Zi a Libertăţii Religioase, potrivit Mediafax.

Potrivit propunerii adoptate, sâmbătă, se mai solicită Parlamentului României să declare Edictul de la Turda ca fiind o valoare socială şi spirituală de importanţă fundamentală.

La manifestările religioase de la Turda, organizate de Biserica Unitariană, participă episcopii bisericilor tradiţionale maghiare din Transilvania, preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, ministrul Resurselor Umane din Guvernul Ungariei, Balog Zoltan, preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt, secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi.

2 răspunsuri

  1. „Sic fata volunt!…Moi daragoi Kelemen, gandeste-te la planul B, gazda la Bruxelles si keep alive cumetria cu Puigdemont, poate vi se inregestrizeaza , oficial, „Clubul Rebelilor”… Insa nu dispera, cartea cea mare inca nu s-a jucat, stai cu un ochi spre Polonia, daca si astia iasa din UE(presupunand ca UK o face-insa inca nu e sigur), UE se va duce pe copca mai repede decat s-a inventat, iar atunci nu numai ca o sa puteti deveni autonomi, dar chiar o sa puteti sa va uniti cu Ungaria…Nu te da tare la tudose , dragnea, astia sunt patrioti de mucava, in cazul citat, ei vor fi marele vostru atuu…Garantat!

    Minoritar, minoritar, insa are amperaj inalt, daca-si permite sa-l amenintze pe pm… E adevarat ca asta poate fi si un semn de pietricica iordanica (***) la fierea, firea sau fiara din el, si -pe termen scurt- s-ar putea sa-l coste, insa pe alte termene, va castiga, el stie ca pesedistii de varf (actuali si trecuti), impreuna cu iohanis, vor servi pe tava , intraga tara, oricui, numai ca o oarecare schimbare de roluri s-a produs, vioras cel titulesc nu mai poate fi guvernator al intregii Transilvanii, se va multumi cu titlu de „mare duce al Banatului”, tot nord-vestul tarii va deveni pasalac austro-germano-ungar, cu doi guvernatori generali, iohanala si Kelemen (*** vorba cea:”Pietricica mica, rastoarna Romania Mare”! )

  2. Ce libertate religioasa nu aveti? Cu libertatea religioasa si dreptul de a educa copii pentru romanii ardeleni cum a fost? Care sunt motivele infintarii BRU (Biserica Romana Unita cu Roma = greco catolica) pe la 1700? Aud, domnule Hunor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri