Caută
Close this search box.

Filmul ”Gloria”, din 26 ianuarie în cinematografe

Cât este de dificil să fii o persoană onestă care respectă principiile moralei într-o lume coruptă ? Întrebare retorică şi , aşa cum demonstrează realizatorii filmului  „Gloria” este nu doar dificil ci şi… ridicol. Aceast film (regizat de Kristina Grozeva și Petar Valchanov pe baza unui scenariu scris împreună cu  Decho Taralezhkov), a primit Mențiunea specială a Juriului în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, ediţia de anul trecut, din 2017.

Ne aflăm în zilele noastre, în Bulgaria şi Tsanko Petrov (Stefan Denolyubov), un muncitor la căile ferate, după ce găseşte milioane de leva pe şine, hotărăşte să predea banii poliţiei. Statul îl recompensează cu un ceas de mână, care se strică. În acelaşi timp, Julia Staikova (Margita Gosheva), şefa departamentului de PR din Ministerul Transporturilor, îi pierde vechiul ceas. E începutul unei lupte pentru recuperarea ceasului, a demnităţii, o dezbatere despre diverse situaţii, nu tocmai plăcute care apar în relaţiile dintre oameni în societatea contemporană.

“Gloria” este  traducerea exactă pentru marca ceasului rusesc Slava, deși titlul  rezonează dincolo de ceasul “ în dezbatere”, este un element cheie în film, deoarece ceasurile multiple – biologice și temporale – sunt inevitabil prezente din momentul deschiderii, când o voce anunță timpul ținând cont și de secunde. Lucrând într-o gară, Tsanko Petrov (Stefan Denolyubov) se asigură că ceasul său funcţionează cu exactitate în timp ce ascultă, fără să acorde prea mare atenţie un raport care se prezintă, pe un post de televiziune, date legate de corupția guvernului. Aceste două teme, a timpului și a corupției, stau la baza filmului “Gloria.”

“Din punct de vedere vizual, “Gloria” găsește un fel de realism omniprezent care ar putea să reamintească anumitor spectatori că Bulgaria și România împart ocazional mai mult decât o graniță geografică. Valchanov, prin montajul filmului, știe cum să obțină efectul maxim prin alinierea secvențelor într-un mod deosebit, iar finalul plin de suspans, însoțit de o melodie de jazz deliberat de incongruentă, este o lecție în trepidarea subevaluată în afara camerei.” declară Jay Weissberg în cronica sa de pe Variety.

După premiera din cadrul Festivalului de Film de la Locarno, filmul Gloria”  a stârnit interesul publicului în cadrul dezbaterilor care au urmat proiecţiei. Prezența filmului la   festivalul de la Locarno, 2016, a fost recompensată cu Premiul “Don Quijote” (mențiune specială). Această distincție a fost completată şi cu  Mențiunea specială a Juriului în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, 2017.

„Gloria” va ajunge în cinematografele din România începând cu 26 ianuarie, fiind distribuit de Transilvania Film. Trailer: https://goo.gl/c2a1GR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri