Caută
Close this search box.

Ministrul Culturii sud-coreean, doi ani de închisoare pentru ”lista neagră” cu artiști

Pentru rolul său în stabilirea unei „liste negre” de aproape 10.000 de artişti critici faţă de preşedinta destituită Park Geun-Hye, fostul ministru sud-coreean al Culturii, Cho Yoon-Sun, a primit marţi, la recurs, o pedeapsă de doi ani de închisoare, transmite AFP.

Cho Yoon-Sun. Foto: wsj.com

Doamna Cho fusese achitată în iulie, în primă instanţă, când a fost condamnată doar la închisoare cu suspendare pentru infracţiuni mai puţin grave, ceea ce a determinat procurorii să conteste sentinţa. Ea fusese eliberată sub cauţiune, iar la finalul şedinţei de judecată a fost arestată.

Curtea de apel din Seul a înăsprit de asemenea marţi pedeapsa şi în cazul fostului director de cabinet al doamnei Park, Kim Ki-Choon, care a primit acum patru ani de închisoare, faţă de trei în prima instanţă.

Înainte de a fi numită ministru al Culturii, în septembrie 2016, Cho ocupase postul de consilier politic al fostei preşedinte.

Decizia de marţi este o lovitură la adresa fostei şefe a statului, judecată în prezent în răsunătorul scandal de corupţie care a grăbit căderea sa de la putere. Campania de represiune faţă de mii de muzicieni, scriitori, cineaşti, dansatori, actori şi artişti plastici face parte dintre lucrurile reproşate lui Park Geun-Hye, care este judecată din luna mai pentru mai multe capete de acuzare, printre care corupţie, constrângere şi abuz de putere, şi riscă închisoarea pe viaţă.

Pe „lista neagră” figurau, între alţii, scriitoarea Han Kang, laureată în 2016 a Premiului Internaţional Man Booker, şi regizorul Park Chan-Wook, care a cucerit Marele premiu al Festivalului de la Cannes, în 2004, cu pelicula „Old boy”.

Ideea respectivei liste era de a înăbuşi vocile discordante prin privarea acestor artişti de ajutoare publice sau de susţineri financiare private.

Descoperirea existenţei documentului a stârnit vii emoţii în rândul unei părţi importante a societăţii, pe de o parte pentru că amintea de întunecatele timpuri ale dictaturii lui Park Chung-Hee, tatăl preşedintei destituite, iar pe de altă parte pentru că ataca frontal unul dintre fundamentele puterii culturale sud-coreene: libertatea de exprimare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri