Caută
Close this search box.

Criptomonedele și mustața lui Dragnea

Summitul de la Davos și criptomonedele sunt zonele de interes mediatic în toată lumea. În contrast, la București, mustața liderului PSD Liviu Dragnea pare să aibă multă trecere în această zi friguroasă de ianuarie.

Liderii politici care contează s-au reunit la Davos și vorbesc despre lucruri „inutile”, cum ar fi efectele Brexitului, criptomonedele, big tech, subiecte inexistente pentru politicienii români. Sau mai pierd vremea cu cosmetizarea globalizării și pun bazele unor noi sisteme de consolidare a bugetelor publice. În contextul unor piețe mondiale fracționate, mai mult ca sigur în următorii ani ne vom lua adio de la consacratul PIB. În prima zi a forumului, atmosfera a fost deja una incendiară pe această temă. Marile puteri – China, SUA și Rusia, s-au acuzat reciproc pentru eșecul de proporții al actualului sistem economic.

Motivul colapsului financiar este acumularea de datorii

Se discută intens despre „fintech” și „blockchain”, ambele concepte sau tehnologii generând tranzacții spectaculoase cu criptomonedele, precum bitcoinul. Avem deja proaspeți milionari, care au speculat excelent piețele virtuale, dar și o susținere fără precedent a terorismului bazată pe aceeași platformă paralelă de circulație a banilor. Actuala explozie a prețurilor criptomonedelor, provocată probabil de amatorii de megafraude, e tratată cu multă responsabilitate de tehnocrații financiari ai lumii.

Fără doar și poate, temerea majoră este dată de o viitoare criză financiară, configurată de lichiditățile sau investițiile pasive, criză greu de gestionat în condițiile actuale de control al piețelor.

Trec cu ușurință peste faptul că 40 de lideri poltici din întreaga lume sunt prezenți la Davos. Nume ca Donald Trump, Angela Merkel, Theresa May, Emmanuel Macron participă activ la dezbateri. Desigur, cum ne-am obisnuit, România nu e reprezentată la cel mai important eveniment economic al lumii. Noi ce vedem în spațiul public? Deja celebra declarație 600, care când e în vigoare, când e anulată, aceeași vulnerabitate a pieței bancare generată de instabilitatea politică, o creștere economică artificială bazată pe consum.

Îl mai vedem pe liderul PSD Liviu Dragnea, cu un guvern personal și o doamnă submediocră numită premier. Proiectul bugetului pentru pe 2018 a fost făcut pe genunchi. Pe nimeni nu pare să intereseze destinul economic al unei țări, a doua ca mărime de piață din Europa de Est.

Asistată de hipercompetentul Dragnea, prim-ministrul Viorica Dăncilă învață de zor programul de guvernare. Cu alte cuvinte, sediul din Kiseleff a ajuns un soi de Davos dâmbovițean. Și nici nu știți câte resurse are președintele PSD în a inventa circuite financiare performante, mai ales culoare paralele(sic!) de sifonare a banului public.

Aici, în preajma corupției, înflorește economia românească. Cu competență maximă. Restul e diletantism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri