Caută
Close this search box.

«Vânătorii» de cancer vor folosi medicamente nucleare

Prin Centrul de Cercetare pentru Radiofarmaceutice, de la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei din Măgurele (IFINHH), Ilfov, România va începe în curând să producă substanţe folosite în medicina nucleară. Aceasta este o ramură a ştiinţelor medicale care îmbină fizica nucleară cu biologia şi chimia într- un fel de tomografie foarte complexă. Ea depistează afecţiunile unor ţesuturi, inclusiv faze incipiente de cancer, înainte ca aceste afecţiuni să poată produce modificări morfologice, adică înainte de a se manifesta propriu-zis.

S-a plecat de la constatarea că ţesuturile cu probleme consumă mai multă substanţă nutritivă decât ţesuturile sănătoase învecinate. Pentru evidenţierea acestor zone, medicina nucleară foloseşte radioizotopi cu durată scurtă de viaţă legaţi de molecule biologic active, sau, mai simplu spus, molecule de substanţe nutritive. După ce este produsă în laboratoare speciale, cum este cel de la IFINHH, această substanţă ia drumul centrelor de diagnostic de tip PET/CT. Acolo, produsul radiofarmaceutic este injectat în sistemul vascular al persoanei investigate, i se răspândeşte în tot organismul şi se concentrează în zonele unde ţesuturile sunt pe cale de îmbolnăvire, deoarece acestea consumă mai multă substanţă nutritivă combinată cu izotopi radioactivi. Pe ecranul aparatului detector de radiaţii, concentrările de izotopi au o luminozitate mai intensă şi pun astfel în evidenţă zona bolnavă.

Folosirea izotopilor radioactivi cu durată scurtă de viaţă au drept scop punerea în evidenţă a metabolismului ţesuturilor fără a periclita radioactiv organismul. Metoda de imagistică e neinvazivă.
Specialiștii  de aici sunt gata să lanseze pe piaţă radiofarmaceutice de producţie românească, aşteaptă doar avizul de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.

Produsul pentru depistarea cancerului nu poate fi transportat pe distanţe mari

Problema acestui tip de investigaţie medicală foarte precisă şi eficientă este că depinde de durata de viaţă a izotopilor radioactivi, care nu depăşeşte două ore. Acest lucru înseamnă că produsul nu poate fi transportat pe distanţe mari. În Occident, la fiecare 1 milion de persoane există cel puţin un centru de diagnosticare tip PET/CT, iar în SUA, la 1 milion de persoane există 4 asemenea centre. În Romania există instalate până în prezent 5 tomografe PET/CT.

Afacere cu un potenţial de 23.000.000.000 $ în Statele Unite ale Americii

Diagnosticul şi terapia medicală bazate pe tehnologii nucleare reprezintă, în toată lumea, un domeniu cu un potenţial de dezvoltare uriaş. Estimările din Statele Unite ale Americii prevăd, pentru anul 2020, o cifră de afaceri în domeniul medicinei nucleare de aproximativ 23 de miliarde de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri