Caută
Close this search box.

Proiect inedit dedicat Centenarului: 100 de chipuri românești, fotografiate ca în 1918

fotografii centenar

“100 de chipuri româneşti” fotografiate ca în urmă cu 100 de ani. Este un proiect inedit lansat de un fotograf din Alba Iulia în anul centenarului Marii Uniri.

fotografii centenar
FOTO: protv.ro

Va folosi cu strictă fidelitate tehnologia şi aparatura care l-au ajutat şi pe Samoilă Mârza, fotograful Marii Uniri, să imortalizeze celebrele instantanee din 1918.

Fotograful Radu Chindris va folosi aparate vechi de 150 de ani, cu lentile şlefuite manual, cu ajutorul cărora vă realiza în final un album cu portretele celor mai importanţi sau mai interesanţi 100 de români.

Fotografiile vor fi adunate într-un album tipărit, potrivit protv.ro. Deocamdată, nu sunt foarte clare criteriile de selecţie ale celor 100 de români care vor poza, dar vor conta faima, aportul adus la cunoșterea României în afară, dar şi expresivitatea chipului.

Celebrul fotograf i-a povestit nepotului său acele momente unice

”Pentru acest proiect folosesc o tehnică de acum 150 de ani, se numeşte colodium umed şi presupune fotografierea şi developarea plăcilor umede pe loc. În decurs de 30 de minute facem o fotografie de la cap la coadă, de la o sticlă simplă, la final avem o fotografie unicat. Samoilă Mârza avea puţine plăci, de aceea avem atât de puţine fotografii de la Unire.”, spune fotograful Radu Chindris.

Aurel Sântimbreanu, nepotul lui Samoilă Mârza: “Cu mândrie îmi spunea: Măi, nepoate, eu am fost singurul fotograf care am fotografiat sărbătorile Unirii de la 1 decembrie 1918.

Eu am plecat cu oamenii mei din sat, cu bicicleta, că trebuia să aduc aparatul de fotografiat, trepiedul, geanta cu plăcile fotografice, or ieşit delegaţii din Sala Mare a Unirii, atunci am făcut nişte fotografii.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri