Caută
Close this search box.

Macron vrea o zi de comemorare a genocidului armean fără să excludă dialogul cu Turcia

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a angajat marţi seara, în cadrul dineului anual al Consiliului de coordonare a organizaţiilor armenilor din Franţa (CCAF), să acţioneze pentru includerea în calendar a unei ”zile de comemorare a genocidului” armean, o promisiune făcută în campanie, pledând totodată pentru continuarea dialogului cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP.

Emmanuel Macron. Foto: romanialibera.ro

Emmanuel Macron, care urmează să efectueze o vizită în Armenia în octombrie, cu prilejul Summitului Francofoniei de la Erevan, a fost invitat de onoare la acest dineu, care a reunit 500 de personalităţi ale comunităţii armene într-un hotel din Paris.

La eveniment au mai fost prezenţi edilul-şef al Parisului, Anne Hidalgo, aleşi francezi de origine armeană, precum primarul din Lyon, Georges Képénékian, dar şi deputatul turc de origine armeană Garo Paylan (Partidul Democratic al Poporului /HDP/, prokurd).

”Lupta pentru dreptate şi recunoaştere este lupta noastră”, a afirmat preşedintele francez, pledând pentru înscrierea în calendar a ”unei zile de comemorare a genocidului” armean. El a reamintit că acesta este un ”angajament din campanie” şi că este esenţial ca reprezentanţii naţiunii să se pronunţe pe acest subiect în lunile următoare.

Copreşedinţii CCAF, Ara Toranian şi Mourad Papazian, i-au cerut lui Emmanuel Macron să condamne Turcia care – potrivit lor – ameninţă minorităţile, inclusiv armenii, şi de asemenea l-au îndemnat să viziteze enclava Nagorno-Karabah, regiune populată de o majoritate armeană, disputată de Armenia şi Azerbaidjan.

După ce a adus un omagiu comunităţii armene din Franţa, preşedintele francez a dat un răspuns negativ invitaţiei lor, pronunţându-se pentru politica de dialog cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a fost primit la Palatul Elysee la începutul lunii ianuarie, precum şi pentru neutralitatea Franţei în conflictul din Nagorno-Karabah.

”În ceea ce priveşte Turcia, am angajat un dialog constant şi exigent cu preşedintele Erdogan, uneori la adăpost de mass-media. Nu subapreciez nimic din ceea ce aţi spus. I-am spus aşa cum este. Şi am obţinut rezultate privind eliberarea unor jurnalişti”, a spus el.

”Mulţi se îndoiesc cu privire la un dialog cu Turcia. Dar cred că această abordare ar condamna mesajul Franţei la a fi doar o presiune în van. Şi în privinţa terorismului, crizei migranţilor, avem nevoie de aliaţi, inclusiv de cei care nu ne împărtăşesc valorile”, a opinat Emmanuel Macron.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri