Caută
Close this search box.

Sondaj CNN după discursul despre Starea Națiunii: Trump a atras cele mai puține reacții pozitive din ultimii 20 de ani

48% dintre americanii care au urmărit primul discurs al lui Donald Trump despre Starea Națiunii spun că au avut o impresie „foarte pozitivă” în urma vizionării mesajului președintelui american, potrivit unui sondaj al CNN realizat de SSRS. Cifra este în scădere cu aproape zece procente față de cei 57% dintre americanii care au urmărit primul său discurs în fața Congresului, la scurt timp după inaugurarea în funcția de președinte. 

Donal Trump a ținut un discurs, marți seara, în faţa celor două camere ale Congresului reunite în şedinţă solemnă, la finalul primului său an la putere, discurs care a atras un val de reacții din partea publicului.

Potrivit CNN, care monitorizează reacțiile publicului american în urma acestui eveniment din 1998, sondajele arată că Trump a obținut cel mai slab rating în urma discursului despre Starea Națiunii, un eveniment considerat o tradiție în SUA. Sondajul reflectă exclusiv opiniile celor care au urmărit discursul, nu al tuturor americanilor. Opiniile aparțin americanilor care au menționat în interviuri anterioare că urmează să urmărească discursul și au fost dispuși să fie contactați după încheierea acestuia.

Potrivit sondajului, 54% dintre participanți consideră că Donald Trump are prioritățile corecte, în scădere de la 63% de la un sondaj similar după discursul său de anul trecut în fața Congresului. Mai puțin de jumătate, 45%, spun că Trump nu a acordat atenție  celor mai importante probleme ale țării.

Cu toate acestea, mai mult de 6 din 10 telespectatori, 62%, spun că se gândesc că politicile sale vor muta țara în direcția corectă. Dar mai mult de 4 din 10 persoane care au vizionat discursul spun că nu sunt încrezători în abilitățile sale de a-și îndeplini atribuțiile de președinte.

Doar 56% dintre spectatori susțin politicile lui Trump asupra imigrației – în scădere cu 6 puncte de la discursul său din 2017. În schimb, aproximativ 8 din 10 persoane spun că lucrurile merg în direcția corectă în ceea ce privește infrastructura și 7 din 10 sunt pozitivi în privința politicii economice.

Per total, 48% au avut o reacție foarte pozitivă la adresa politicilor lui Donald Trump, față de 57% în urmă cu un an.

CNN a remarcat o tendință în rândul oamenilor care aleg să urmărească discursuri politice, și anume că au tendința de a sprijini speaker-ul, în comparație cu restul populației. Spre exemplu, în cazul eșantionului pe care a fost realizat acest sondaj, se remarcă o tendință de simpatie față de republicani cu 7% mai mare față de întreaga populație americană.

NOTĂ: Acest sondaj nu reflectă viziunea tuturor americanilor, ci doar a celor care au urmărit discursul lui Donald Trump și au acceptat să participe la realizarea sondajului.
În 2010, 48% dintre americanii care au urmărit speech-ul lui Barack Obama despre Starea Națiunii au avut o reacție „foarte pozitivă”, însă ratingul total a crescut la 78% dacă se adaugă și procentele din categoria „aproape pozitivă”. Obama a obținut cifre mai bune și dupa primul său discurs în fața Congresului,  la scurt timp după inaugurare, când 68% dintre respondenți s-a declarat au fost impresionați de politicile sale.

Sondajul CNN a fost realizat de SSRS la 30 ianuarie 2018, pe 549 de americani care au urmărit speech-ul lui Donald Trump și are o marjă de eroare de plus sau minus 4,2 puncte procentuale.

Sursa: CNN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri