Vă întrebaţi de ce lucrurile merg aşa prost în sistemul public de sănătate? Iată cum sunt jecmăniţi pacienţii din România, în timp ce „băieţii deştepţi” îşi umplu conturile pe spinarea contribuabililor.

Peste zece mii de pacienţi care au făcut în ultimii zece ani RMN la Spitalul Judeţean Gorj au fost puși să plătească câte 150 de lei, deși serviciul era, de fapt, gratuit. Societatea comercială Medix Co SRL are încă din 2008 o convenţie de colaborare cu unitatea spitalicească din Târgu Jiu, prin care se angajează să facă zilnic cinci investigaţii de rezonanţă magnetică nucleară (RMN) și cinci investigaţii de computer tomografie (CT) gratuite, în funcţie de solicitările spitalului, pentru pacienţii internaţi. În schimb, firma privată a avut dreptul de a funcţiona în spital, fără perceperea vreunei chirii, cu condiţia plăţii utilităţilor. În 2012, Medix Co SRL a cesionat contractul către o firmă care avea același sediu și controlată de aceleași persoane, Medical Imaging Concept SRL.

Sesizare la DNA

Potrivit unor documente obţinute de GorjNews, spitalul nu a plătit cele cinci investigaţii zilnice din contract, dar pacienţii da! Aceştia au fost puși să plătească câte 150 de lei pentru fiecare investigaţie. La cele peste 10.000 de investigaţii făcute în cei zece ani, asta înseamnă 1,5 milioane de lei încasaţi, fără bază legală, de la pacienţii spitalului.

Aparent, conducerea spitalului a aflat despre această situaţie abia în noiembrie 2017, când SC Medical Imaging Concept SRL îl informa pe managerul de atunci al spitalului, Tiberiu Tătaru, că sunt în medie şase solicitări pe zi pentru RMN gratuit, în loc de cinci, câte sunt prevăzute în contract, astfel că s-a făcut o medie a costurilor suplimentare, firma luând decizia ca pacienţii trimiși de spital să achite coplata de 150 de lei pe zi. Tătaru a răspuns într-o adresă că nu este de acord cu acest tarif suplimentar, dar în scurt timp a demisionat din funcţie. Asta după ce la Direcţia Naţională Anticorupţie a ajuns o sesizare.

Primele măsuri pentru intrarea în legalitate

Spitalul Judeţean Gorj este în subordinea Consiliului Judeţean încă din anul 2010. Președintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, care l-a înlocuit în funcţie, în anul 2016, pe eternul baron local Ion Călinoiu, spune că a aflat de această situaţie în decembrie 2017. „Am aflat dintr-o solicitare de informaţii, am cerut lămuriri de la spital. După câteva zile a venit și solicitarea DNA, știu că procurorii au cerut documente la spital și la Casa de Asigurări de Sănătate”, a spus Cosmin Popescu. Acesta a mai precizat că a dispus luarea de măsuri pentru sistarea coplăţii, iar din decembrie pacienţii nu mai plătesc acea sumă de 150 de lei. De asemenea, a cerut contorizarea separată a consumului de energie electrică al respectivei firme private. În privinţa consumului de energie, GorjNews a publicat documente potrivit cărora firma care a funcţionat în cadrul spitalului a plătit utilităţile după un calcul paușal, mult sub consumul real, și acest aspect fiind în atenţia procurorilor.

Medicii susţin că nu știau că banii ajung la firma privată

Medicii recunosc că le spuneau pacienţilor să aibă cei 150 de lei pentru RMN, dar susţin că nu știau că taxa e abuzivă. „Noi, medicii, am crezut că există un acord bilateral între firma privată și spital pentru cei 150 de lei. Acum văd că a fost o decizie unilaterală de care spitalul nu a știut, dar era postat pe site-ul spitalului? Am cerut atâţia ani bani de la pacient pentru o firmă privată?”, a scris medicul ortoped Bogdan Niculescu pe pagina de socializare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here