Călătoriile în spațiile infinite ale internetului au dus la descoperirea unor figuri memorabile pe care le-am cunoscut în redacția Radio România Actualități, unde am lucrat în anii 70-80 din secolul trecut, în afara normei de la Agerpres.

 

Interviurile și relatările mele erau aranjate de zâna tinerilor reporteri, care răspundea la numele de Xenia. Adică Polixenia Iliescu . Avea un umor nebun, îl mai are și acum când e în Spania și ne lumina mereu zilele de acolo.

d
Xenia cu dragul ei în brațe. Arhivă personală

Redacția era condusă de Valeriu Negru și Cristoloveanu.

Departamentul de dimineață era coordonat de Constantin Oprișiu, un guru al presei radiofonice din țara noastră, recent autor al unei cărți de memorii – ,,Viforul din noi,,- la lansarea căreia am fost acum câteva zile, la Casa Universitarilor din București. Fata lui , Catrinel, este acum la sport  RRA, iar fiul Vlad este o figură aparte cu care mă întâlnesc și acum la evenimentele bucureștene și mă sună la fiecare sărbătoare să îmi spună La mulți ani!

d
Constantin Oprișiu scrie acum memoriile. Foto AGERPRES

Valeriu Dăescu făcea emisiunea ,, De la 1 la 3,, și a fost o perioadă în care m-am ambiționat să am material la fiecare prezență a sa pe post. Se uita amuzat la mine când îi spuneam că doresc să ajung ministrul culturii. Erau ambiții ce țineau de vârstă, nu am ajuns ministru, dar cultură am putut să fac și prin benzile date în spațiul pe care îl gira. Superba sa soție, Olga Dăescu, mi-a făcut onoarea să mă invite să colaborez la o ediție a Festivalului Enescu, la muzical. Oameni extraordinari, iar Valerică sper că păstrează și acum un tablou de la mine făcut de Marcel Chirnoagă. O fi pe un perete la București sau la Gruiu acolo unde s-a făcut gânditor  local și meditează la destinele lumii și ale familiei sale – cu superbi nepoți.

d
Valerică Dăescu alături de Pisi. Arhiva personală.

După atâtea decenii, îmi cer tardiv scuze că i-am speriat expediind pentru ei o telegramă în concediu, la mare, de au crezut oamenii să s-a întâmplat cine știe ce în familia lor. Eu de fapt doream să salut în plină vară niște oameni pe care îi prețuiam și în prețuiesc și acum în mod deosebit. Tot la Gruiu este și Victoria Andrei, plus alți oamenii din Radio. Printre ei Coca Cosma Teoharie, care a transmis și pentru TVR comentariul când Steaua a cucerit Cupa Campionilor Europeni. ,,Apărăăăăă Ducadaaaaaaaaam,, îl mai aud și acum.

Primul om cunoscut în radio a fost Anca Bărbulescu. Ne vedeam la evenimentele studenților de care răspundea fiecare pentru redacția sa. Apoi l-am cunoscut și pe Radu Timofte, soțul său. Ambii s-au retras la Brebu unde am fost și eu în vizită.

La matinal a venit apoi Paul Grigoriu cu verva sa unică exersată la Radio Vacanța.

dd
Paul Grigoriu, mereu cu aer de Radio Vacanța, chiar și la matinal, chiar și în poziția de director adjunct… Arhivă personală

Ghițulescu Ion, Eugen Preda…,, O zi într-o oră,, era făcută de Gorneanu.

O epocă cu frumusețile și umbrele sale.

Unii oameni rememorați în aceste modeste rânduri au murit, alții sunt mai înțelepți și mai fragili. Tuturor sănătate!

 

 

95 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =